Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Слободан Крстић - „Царибродски храм кошарке“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

21. 10. 2020.

Аутор: М.Д. Извор: УНС

Монографија поводом 75 година кошарке у Димитровграду

Слободан Крстић - „Царибродски храм кошарке“

Новинар и дугогодишњи члан УНС-а Слободан Крстић објавио је монографију „Царибродски храм кошарке“, припремљену поводом 75 година кошарке у Димитровграду.

Kao хроничар који се труди да му ништа не промакне у листању историје кошарке у Димитровграду (који се до 1950. године звао Цариброд) Крстић посебно издваја чињеницу да је димитровградски клуб један од прва четири кошаркашка клуба у Југославији.

Уз београдску „Црвену звезду“, загребачку „Славију“ и ријечки „Торпедо“, кошаркашки клуб у Димитровграду званично је регистрован почетком маја 1945. године. Прва кошаркашка лопта донета је у Цариброд из Софије 1942. године. Кошарка је тако добила своје место у спортском животу Димитровграда и код младих постала један од омиљенијих спортова.

Аутор монографије Крстић истиче да су на стотине младих Димитровграда током 75 година постојања кошаркашког клуба, неговали спортске вештине и витештво, али и другарство, пријатељство и љубав према спорту. За њих је изградња и опремање спортске дворане у граду, била нови подстрек и могућност да кошарка буде омиљени спорт и део историје југословенске и српске кошарке.

Издавачи ове монографије су Кошаркашки клуб у Димитровграду и градски Спортски центар.

Аутор монографије „Царибродски храм кошарке“ је познати нишки новинар, публициста и театролог. За Димитровград га везују детињство и гимназијски дани, одакле је отишао у Београд и дипломирао у првој генерацији на Факултету политичких наука.

Добитник је Специјалне награде УНС-а „Жика М. Јовановић“ за књигу „Новине и новинари“, а за више десетина до сада објављених дела награђиван је на сајмовима књига. Изузетно је била запажена његова књига „Нишки либерали у југословенској политичкој збиљи“ (1990).

Коментари (1)

Остави коментар
чет

22.10.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 08:16

BRAVO KRLE!

Svima koji se odluče da pišu monografije, preporučujemo da prv0 prelistaju ovu Krsti'evu i vide kako se to radi. Dimitrovgrad i wegovi ko[arkaši zaslužili su da dobiju ovakav "spomenar" posvećen 75.godišnjici postojanja njihovog kluba, jednog od prva četiri osnovana još daleke 1945.godine.Inače, pored autora Krstića, pohvale zaslužuju i Srđan Nikolić za likovno-grafičku opremu, kao i niški "Pelikan print" za kvalitetnu štampu monografije. Ovo je značajan doprinos ne samo očuvanju sećanja na ljude i dogašaje koji su ispisivali istoriju sporta u Dimitrovgradu i Srbiji.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси