Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Оливера Радић – „Косовометохијски гласови“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

05. 07. 2021.

Аутор: УНС

Оливера Радић – „Косовометохијски гласови“

Оливера Радић речју и фотографијом пуне две деценије сведочи о догађајима и страдањима на Косову и Метохији као неко ко живи у Ораховцу са породицом, супругом и четворо деце, радећи као професор српске гимназије у Метохији.

Књигу „Косовометохијски гласови“ чине две целине. Прва целина омеђена је речима: догађаји, страдања, сведочења, и у њој су потресна казивања о страдању српског народа у Метохијском Подримљу, али и на ширем простору јужне Метохије. О појединачним и масовним уморствима, мучењима, прогонима, понижењима, која су се чинила наочиглед тзв. међународних војних  и цивилних снага.

Ауторка сведочи и о свакодневном животу у гету, о смртним опасностима које доноси ноћ, па отуд и разлозима да се прослави свако ново јутро.

Другу целину чине  56 разговора са људима различитих професионалних усмерења и образовних профила, обједињених бригом за српски народ и његове светиње на Косову и Метохији.

 То што међу интервјуисаним личностима највећи простор припада црквеним великодостојницима, монасима и  свештеним лицима ваља објаснити чињеницом да се живот метохијских Срба, таман као у османско доба, углавном одвија под окриљем Српске православне цркве.

Ту су и разговори с научницима и уметницима, познатим српским музичарима, редитељима, прозним писцима и песницима, хуманитарним радницима и спортистима. Међу интервјуисанима су и нобеловац Петер Хандке, хуманитарац Арно Гујон, кошаркаш Дарко Миличић.

Књига је илустрована фотографијама из ауторкине личне архиве.

Оливера Радић текстове објављује у часописима Хвосно, Соко, Свети кнез Лазар, Светосавско звонце. Дописница је приштинског Јединства, сарадница Радио Светигоре и Слово љубва, а њени текстови могу се прочитати и на најпосећенијем православном сајту  Православие Ру из Москве.

Оливера Радић се бави хуманитарним радом. Чувар је традиционалног начина живота. Борац да се опстане тамо где је дом и огњиште.

Оливера Радић бележи речи и фотографише, јер жели да задржи сећање, да сачува сведочанство за своју и туђу децу – за будућност“, написано је у предговору у ком су имена проф. др Митре Рељић и др Александре Новаков.

Књигу можете купити онлајн на http://www.knjizara.zavod.co.rs/kosovometohijski-glasovi

Издавач: Завод за уџбенике

Број страна: 499

Писмо: ћирилица

ISBN 978-86-17-20380-9
COBISS.SR-ID 36284169

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси