Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Александар Гајовић – „Први српски тајкун“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

12. 07. 2021.

Аутор: Б.Б. Извор: УНС

Александар Гајовић – „Први српски тајкун“

„Први српски тајкун“, прича за УНС Александар Гајовић, аутор књиге, говори о времену које су многи у Југославији (на)звали „вуненим“, времену у којем нико није био сигуран да служба безбедности или неки други орган неће закуцати на ваша врата.

`„Први српски тајкун“ је узбудљив политички трилер који се лако чита. Догађаји у књизи су истинити али су имена ликова измишљена. „Први српски тајкун“ говори о периоду у СФРЈ којег се многи сећају  као „добра стара времена“ али је велико питање за кога су она била добра`, објашњава Гајовић.

У овој књизи главни јунак је први српски тајкун који је у СФРЈ осуђен за економско подривање земље, за шта је била предвиђена смртна казна. На крају је осуђен на 20 година, а због нарушеног здравља пуштен после четири године одслужене затворске казне. 

Према речима Гајовића књига је својеврсна посвета његовом оцу који је радио у обезбеђењу Тита, а након положеног правосудног испита се запослио као адвокат. 

„Ово је и доказ нетачности једног неписаног животног правила, а које гласи: деца најчешће мисле да пре њих очеви и мајке нису имали прошлост“, пише Гајовић на првим страницама своје књиге.

Гајовић указује да је књига вишеслојна и да се може сагледати из више углова. Један од њих је, свакако, да се ради о сведочанству и печату једног времена, периода седамдесетих и осамдсетих година прошлог века у СФРЈ. Периода који је претходио каснијем слому државе.

„Бавећи се односом  адвоката и окривљеног, овај политички трилер добија и људску димензију. Такође, у оквиру судбина главних јунака може се сагледати однос друштва према успешним људима у тадашњим друштвено- политичким околностима“, додаје Гајовић. 

Књига је написана на основу дневника који је водио први српски тајкун, а који се налазио у поседу Гајовићевог оца.   

„Први српски тајкун“ је писан по узору на романе Џона Гришама, који се прославио по правосудним трилерима.   

Александар Гајовић је новинар у пензији. Радио је у Политици експрес, био је главни и одговорни уредник часописа Поп-рок, Света компјутера. Био је помоћник главног и одговорног уредника РТВ Политика. Као аутор, сценариста и водитељ радио на Трећем каналу РТС-а, Првом програму РТС-а, затим и Yu-инфо каналу. Био је главни и одговорни уредник Илустроване политике. Некадашњи је државни секретар у Министарству културе и информисања.

Издавач: Службени гласник 

Број страна: 276

ISBN 978-86-17-20380-9

Коментари (1)

Остави коментар
чет

29.07.

2021.

Kolega [нерегистровани] у 17:09

DSV

Ta vremena, koje autor upitno naziva "dobrim" sasvim sigurno su bila dobra bez navodnika za većinu stanovnika Jugoslavije. Ali, nema sumnje da su bila još bolja za sve one koji su, nakon njihovog završetka, okrenuli ćurak, pa počeli da daju "svoj kritički sud". Većina su petokraku zamenili krstačama, a zakletvu Titu zamenili zakletvom Slobi, Koštunici, Vučiću... A što se tajkuna tiče, da je pravde na zemlji, trebalo bi ih i danas tretirati kao u SFRJ.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси