Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Нова књига Николе Маловића „Догодине на мору“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

03. 08. 2021.

Аутор: Д.Б. Извор: УНС

Нова књига Николе Маловића „Догодине на мору“

Дугогодишњи члан Удружења новинара Србије Никола Маловић има нову књигу – „Догодине на мору“, а издавач је Catena mundi.

Кроз три целине: Непознато море, Море Србије и Црне Горе и Море Боке Которске у књизи су обједињени, како пише издавач, најангажованији Маловићеви текстови.

„Увијек се треба сјетити сцене из Спилберговог филма Шиндлерова листа када потихо ноћу, у бараци разговарају заточене Јеврејке. Устрашене су и забринуте, али само једна, за коју би се данас рекло да је теоретичарка завјере, стидљиво казује што је чула, а чула је да их одвозе возом и спаљују тамо негдје. Па је настало ругање у мраку, ћути тамо, ми Нијемцима требамо, нису луди да нас убију кад смо им потребни за рад!“

Део текста штампаног у књизи „Догодине на мору“ који је издвојио издавач представљајући књигу читаоцима. И, наредни:

„Количина интелектуалног кајмака што деценијама напушта државу пропорционална је количини лоших ђака који заузимају мјеста најбољих. И ту није крај невољама. У недостатку интелектуалног крема, сурутка мисли о себи да је путер.

 

На мало простора тешко је дати много савјета, али је један златан. Не одлазимо. Тамо гдје је боље, тамо је двапут горе. Ако не одемо ми, мораће власт. Ако одемо – власт ће јахати до краја наших живота, и запатиће политичку династију“.

Никола Маловић је колумниста недељника „Печат“, раније је то био „Недељник“, а текстове објављује под сталним називом „Светионик“.

„Програмски формат Светионика јесте да бљеска с управо бококоторске нулте надморске. С једине географије на свијету на којој наш народ и даље живи уз море“, пише испод сваке колумне.

Маловић је дипломирао на Филолошком факултету у Београду. За роман „Лутајући Бокељ“ добио је награде „Борислав Пекић“, „Лаза Костић“, затим „Мајсторско писмо“ (животно дело), „Лазар Комарчић“ и Октобарску награду града Херцег Новог.

Аутор је књижевне фотомонографије "Херцег-Нови: Град са 100.001 степеницом", књиге документарне прозе „Бокешки берберин“, „Бог у Боци“. Приредио је и књигу „Бокешки хумор“.

Објавио је „Пругастоплаве сторије“, које с романом „Једро наде“ чине јединствени дуални прозни систем у савременој српској књижевности. За „Једро наде“ добио је награде: „Перо деспота Стефана Лазаревића“, „Борисав Станковић“, „Печат времена“ и „Бранко Ћопић“ коју додељује Српска академија наука и уметности.

Маловић је и аутор књиге „Галеб који се смеје – роман за децу и одрасле“.

Универзитетски професор и књижевни критичар Александар Јерков недавно је у медијској анкети написао да за будућу школску лектиру налази место и Маловићевој књизи „Лутајући Бокељ“.

Никола Маловић води књижару Со која се налази на главном тргу у Херцег Новом, некада познатом Тргу соли.

Књигу можете купити онлајн https://catenamundi.rs/shop/dogodine-na-moru-nikola-malovic/

Издавач: Catena mundi

Број страна: 228

Писмо: ћирилица

Повез: тврди

Формат: А5 проширени формат

ISBN 978-86-6343-149-2

COBISS 34752521

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси