Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  „Стари градови Србије“ нова књига Драгана Боснића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

19. 01. 2022.

Аутор: Д.Б. Извор: УНС

„Стари градови Србије“ нова књига Драгана Боснића

„Нема града на свету око кога су се јагмили толики народи, под чијим су се бедемима водиле толике битке, који је толико пута мењао власника и педесет пута уништаван да би се свих педесет пута поново из историјског гроба подигао – као што је наш Београд. Па зар та чињеница што је тај град српски ни најмање о Србима не говори?“, написао је Борислав Пекић речи које уводе читаоца у нову монографију Драгана Боснића „Стари градови Србије“.

Богата фотографијама, на 480 страница, ова књига обухвата приче о Лепенском Виру, Винчи, Старчеву, затим о „утврђеним светињама“ Студеници, Дечанима… потом „утврђеним градовима“ Магличу, Расу, Јелечу и завршава се са „утврдама новијег доба“, а то су -  Зајечарски бастион, Утврде на Црном врху и Јеремијином брду.

  Боснић, дугогодишњи члан УНС-а, рођен је 1950. године у Београду. У његовој биографији објављеној у књизи „Стари градови Србије“ пише да је учио електронику, а да је постао путописац, карикатуриста и пре свега професионална скитница.

„Препешачио је целу Србију и околне земље. При томе је прешао пут дужи од двоструке дужине екватора. Од 1980. године, када је имао прву насловну страну, до данас, објавио је још неколико стотина насловних страна и преко хиљаду путописних репортажа у Политикином Магазину, ЈАТ ревији, Националној ревији Србија, часописима: Елевате, Еко кућа, Она, Тина, Панорама, Шуме, Моћ природе, Политикин Забавник, Светосавско звонце... Радио је карикатуре и илустрације, а сарађивао је на изради већег броја монографија“, пише о аутору.

До пензије Боснић је радио као уредник фотографије у Националној ревији Србија. И даље је активан. Ради ТВ емисију „Србија од злата јабука“ која се већ пет године емитује на Првом и Другом програму РТС-а.

Аутор је бројних монографија, међу којима су „Градови Србије“, „Србија која ми недостаје“, „Скривена Србија“, која је продата у осам тиража и преведена на више језика. Енглеска верзија The Hidden Serbia се налази у Kонгресној библиотеци у Вашингтону.

Монографија „Чудесна Србија“ је штампана у пет тиража, а превод за издање на енглеском језику радио је Тимоти Бајфорд. За ту књигу је награђен и Туристичким цветом, који додељује Туристичка организација Србије.

Боснић је објавио и аутобиографски роман „Крај београдске калдрме“, који је на Сајму књига проглашен за најлепшу књигу од УЛУПУДС-а.

Књигу „Стари градови Србије“ објавио је новосадски „Прометеј“. Министарство културе и информисања Републике Србије подржало је објављивање књиге.

Број страна: 480

Повез: тврди

Тираж 1.500

ISBN 978-86-515-1880-8

Прво издање, 2021.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси