Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  „Век сликан микрофоном“ - књига Драгослава Симића за читање и слушање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

09. 06. 2022.

Аутор: М. Стојановић Извор: УНС

„Век сликан микрофоном“ - књига Драгослава Симића за читање и слушање

Нова, мултимедијална књига члана УНС-а Драгослава Симића „Век сликан микрофоном“ је према речима аутора спој модерне технологије и Гутемберга.

У књизи су, по избору аутора приче 40 људи који су обележили историју XX века. На крају сваке се налази QR код чијим скенирањем  се читалац води ка сајту аутора http://www.audioifotoarhiv.com/ где може да чује како су саговорници из књиге изворно говорили. То ову књигу - збирку чини јединственом у домаћој издавачкој пракси и она служи за чување памћења у дигиталној форми без граница.

Ево садржаја прича из нове књиге Драгослава Симића „Век сликан микрофоном“

Сињ, Југославија, Београд -Дамир Павић

Усмена историја инжењера Дамира Павића је сага о породици Павић. Дамир је старији брат сценаристе Синише Павића. Издваја се прича о оцу Анти Павићу Ђуси, посластичару Хрвату, Југословену рођеном у Сињу. Дамир нас води у ратни Београд, где живе Павићи од 1938. године. Затим и на Голи оток, 1949.

Животопис салонског комунисте - Никола Пашић унук

Адвокат у Торонту, у Канади, Никола Пашић, унук Николе Пашића, био је прави „салонски комуниста”. Његов матерњи језик је грчки, али је најбоље говорио на српском. Васпитање и образовање Никола је стекао у европским срединама у којима је боравио његов очух, дипломата Драгомир Касидолац. У току рата, Никола је био припадник равногорског покрета.

Авиони и радио Зорана Модлија -  Зоран Модли

Модли, легендарни водитељ „Студија Б”, цео живот је посветио радију као медију и, посебно, професионалном пилотирању. „Човек из свега у животу понешто научи, па чак и из онога што му се лоше догоди...” Зоран Модли је описао и своју неприлику током слетања малим пословним авионом на аеродром на јадранском острву Брач, када се авион преврнуо.

Може ли виц да покрене ТВ радњу - Ненад Ристић

Ристић је био новинар, уредник и директор РТС. Људе са којима је сарађивао 40 година описао је на духовит начин, без љутње, документарно. Своју повест за ову књигу насловио је „Виц као покретач ТВ радње” - вечерњи ТВ дневник, чији је био уредник.

Шах – данак љубави - Милунка Лазаревић

Милунка Лазаревић је једна од најпознатијих југословенских шахисткиња. Имала је занимљиву биографију: талентована песникиња у време радних акција, када се певало: „Крамп, лопата, пијук и колица, то је оруђе сваког омладинца”. Припрема за шаховску олимпијаду у Дубровнику; Боби Фишер у Београду на „мечу столећа”; велемајстори Глигорић, Васја Пирц и Трифуновић форсирани од државе; Петросјан, Таљ и Ботвилник, шахисти за дивљење. 

Рецезенти су професор  Љубодраг Димић и помоћник директора у Архиву Србије Слободан Мандић.

Издавач Белмедиа, Београд

Штампа Бирограф, Земун

Писмо латиница

Уредник Александар Гаон

Администрација сајта www.audiofotoarhiv.com

Тираж 400 примерака

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

13.07.

2022.

Lj 54 [нерегистровани] у 11:02

pitanje

Gde može da se kupi knjiga D Simića „Vek slikan mikrofonom“ ?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси