Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  "Змајеви, змајке и змајчад" за вечно детињство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

02. 08. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

"Змајеви, змајке и змајчад" за вечно детињство

Новинар, писац, редитељ и преводилац Растислав Дурман је прерадио мање познате бајке из Јерменије, Естоније, Енглеске, Чешке, Словачке и других крајева Европе, прикупио их и уз илустрације Добросава Боба Живковића представио у збирци “Змајеви, змајке и змајчад”. Као еликсир за вечно детињство, змајке и змајеви увлаче читаоце у приче које налик људским показују значај одважности и љубави.

“Греше сви који мисле да су бајке само за малишане. Ко престане да чита бајке, заборавиће да је био дете”, написао је Растислав Дурман.

Окрутни и опасни попут Толкиновог Шмауга или врли и непоколебљиви попут Стриблинговог Хермана, у Дурмановој збирци бајки змајеви показују и своју рањиву страну.

Растислав Дурман рекао је за Удружење новинара Србије (УНС) да је стереотип злог и окрутног змаја наметала је и раније филмска индустрија, а да је Толкинов Шмауг учинио овај стереотип јачим.

"Нису од тог стереотипа бежали ни неки од оних који су бајке записивали и интерпретирали, али ако се ти слојеви разгрну и приближимо се што више можемо изворном облику, видимо да се свет змајева махом и састоји од злих и окрутних створења, али да међу њима има свакаквог змајског света -  од оних врло смешних до оних врло осетљивих и да би била штета да се они забораве. Треба и имати у виду да се у 'Змајевима, змајкама и змајчади' бавимо само европским змајевима, да су ван Европе и у другим културама сасвим друга прича", додао је Дурман.

Таква је и јерменска бајка у којој се причом о љубави преплиће људски и змајски свет кроз лик човека-змаја Змладића. Полузмај се у њој када постане човек заљубљује у девојуку коју је требало да поједе.

На питање УНС-а "Колико су сви змајеви из збирке заправо полуљуди?" креатор збирке "Змајеви, змајке и змајчан" је дао два одговора.

"Један одговор је за оне који у змајеве верују, други за оне који у змајеве не верују. За те који не верују рекао бих да змајеви на људе личе зато што су их људи смислили. За оне који су сигурни да змајеви постоје, објашњење је још једноставније: људи и змајеви живе заједно, а с ким си, онакав си" истакао је Дурман.

Не само код змаја који је био получовек већ и код осталих змајки, змајчади и змајева могу се препознати разноврсне особине које нас чине људским, а њих змајским бићима.

Збирку "Змајеви, змајке и змајчад" издала је "Лагуна" у 2000 примерака.

ИСБН је 978-86-521-4576-8.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси