Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  „Новинарска нова“, нова књига новинарке и књижевнице Драгане Ћатић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

29. 05. 2023.

Аутор: С.Д. Извор: УНС

„Новинарска нова“, нова књига новинарке и књижевнице Драгане Ћатић

Драгана Ћатић, новинарка и песникиња у књизи „Новинарска нова“ сакупила је новинарске приче и репортаже које је објављивала током своје новинарске каријере.

„Новинарска нова“ упућена је сваком љубитељу добре приче, а у ауторкиним текстовима преплићу се историја, култура, новинарска фактографија, чинећи јединствени колаж, састављен од људи, догађаја, предела, запажања“, наводи Невена Наић, директорка библиотеке у Пећинцима, у име издавача књиге.

У једном од поглавља „Објективом времена изоштрено“ ауторка Драгана Ћатић пише о људима из прве књиге („Новинарска“, 1999.) и њиховим судбинама, више од деценију после. У делу „Путовања као тачка смисла“ приближава пределе из непосредне околине, „описујући их сликовито, живописно, садржајно, тако да пожелимо да их посетимо и видимо онако како их је она видела“.

„Сваки текст у књизи тематски је прича за себе, али једна нит их повезује: оптимизам, нада и топлина, који остају као утисак након читања. Драгана Ћатић пише о људима које је лично упознала, о обичним људима, јунацима свакодневице; о местима које је посетила, о догађајима којима је била сведок, о свету који јој је близак и знан, доказујући да нема теме која није битна, ако се осветли из другог угла“, истиче Невена Наић, директорка Народне библиотеке у Пећинцима.

Драгана Ћатић објавила је 1999. године књигу „Новинарска“, а „Новинарска нова“ је друго, допуњено и измењено издања. Објавила је и седам песничких књига. Њени стихови су превођени на руски, бугарски и македонски језик и заступљени су у више песничких антологија.

Драгана је чланица УНС-а, а сарадник је „Пећиначких новина“.  

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

29.05.

2023.

Svetlana [нерегистровани] у 15:40

Divna knjiga

Priče zanimljive a istinite, intrigantne a strogo u granicama neprolaznih moralnih vrednosti, otkrivaju koliko je život zanimljiviji od maštovitih priča, za onoga ko ima oči da vidi i uši da čuje. Knjiga je praktično neiscrpan izvor "skrivenih saveta" i dragocenih pouka novim generacijama novinara i književnika. Više na stranici Opštine Pećinci (link u prilogu)
https://www.pecinci.org/info/aktuelno.10.html?naslov=Biser_zavicajne_zbirke_Narodne_biblioteke__&idvest=18338#news_box

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси