Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Објављена нова издања књига репортажа Жељка Марковића "Човек који је припитомио ласту" и "Киша која је изазвала пожар"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

12. 06. 2023.

Аутор: Ж.М/УНС Извор: УНС

Објављена нова издања књига репортажа Жељка Марковића "Човек који је припитомио ласту" и "Киша која је изазвала пожар"

Новинар и члан Удружења новинара Србије (УНС) Жељко Марковић објавио је друго, допуњено и измењено двотомно издање књига новинских репортажа из циклуса КОНТИНЕНТ СРЕМ - "Човек који је припитомио ласту" и "Киша која је изазвала пожар".

Књиге су први пут објављене 2008. године.

Рубрика Употреба живота потрајала је до краја 2013. године, али приче су наставиле да живе у Марковићевим сремским књигама под метафоричним насловом „Континент Срем“. Обновљена издања прве две књиге, кичмени стуб су овог пројекта и садрже репортаже објављене у недељном Дневнику у периоду од 2004. до 2008. године.

Истражујући више стадијуме новинске репортаже, која је за Жељка Марковића сублимација документарног и књижевног приступа, објавио је стотине сремских прича на принципима своје оригиналне репортерске стратегије коју је назвао Теорија случајног пролазника. Ова репортерска поетика полази од тога да је живот сваког човека, сам по себи, повод за причу и сходно таквој стратегији своје случајне саговорнике налазио је на улицама и другим јавним местима, путујући од Шида до Земуна у десетогодишњем репортерском лову на приче.

Наслов прве књиге изведен је из репортаже настале 2006. године када је у Сурдуку упознао старца Бошка Дугачког, који је отхранио лашче испало из гнезда и, како каже Марковић, "уписао се у историју људске доброте".

Први је писао о том јединственом подвигу старца којег је припитомљена ласта пратила где год би кренуо, слетала му на шешир, раме и шаку, спавала под кровом њихове куће. На Марковићев предлог, према његовој идеји и сценарију, снимљен је и документарни филм Ласта у режији М. Белегишанина и у продукцији РТВ Војводине, који је 2008. године тријумфовао на београдском мартовском фестивалу документарног филма. Најчешће је путовао са фото-репортером Слободаном Шушњевићем, који је илуструјући Марковићеве репортаже истовремено архивирао и јединствену колекцију од хиљаде фотографија на сремске теме.

Нова издања обогаћена су Шушњевићевим и Марковићевим фотографијама, а приче су допуњене новим чињеницама након што је аутор, много година касније, сходно стратегији примењеној у још неким својим књигама, посетио некадашње саговорнике или се интересовао за њихове судбине и тако добио ефектне "завршетке" својих прича.

Жељко Марковић је до сада објавио 23 књиге, претежно публицистичког жанра и специфичне документарне и репортерске прозе, а међу њима је и осам романа. Репортаже у овим обновљеним издањима излазиле су континуирано десет година у Марковићевој репортерској рубрици Употреба живота на страницама недељног издања новосадског Дневника, а настајале су у Срему, који је аутору послужио, како каже за УНС, као "универзална стваралачка лабораторија са посебном завичајном тежином".

Марковић је рођен на Фрушкој гори (Врдник) и сремско поднебље је репортерска и књижевна сировинска база коју овај аутор истражује деценијама, заокупљен пре свега антрополошким, социјалним и менталитетским темама у чијем средишту је појединац, обичан сремски човек, његова судбина и драма.

Добитник је награде УНС-а "Лаза Костић" за репортажу 2010. године и Специјалне награде "Жика М. Јовановић" за публицистику 2014. године. Добитник је и награде "Дејан Медаковић" за репортерски роман "Писмо".

Издавач је Архив Војводине, а ИСБН је: 978-86-6178-000-4 (прва књига) и 978-86-6178-001-1 (друга књига). Књиге су издате у меком повезу и написане на ћирилици.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси