Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Лична и породична драма - Објављена књига Душана Познановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

03. 08. 2023.

Аутор: Немања Милошевић Извор: УНС

Лична и породична драма - Објављена књига Душана Познановића

Новинар и члан Удружења новинара Србије (УНС) Душан Познановић објавио je књигу “Људевит Веслај: Једна лична и породична драма”, која је настала из истраживачког фељтона о животу и заслугама Митровчанина, хидротехничког инжењера Људевита Веслаја.

Аутор је фељтон објавио 2010. године у Сремским новинама. У њему је писао о животу и заслугама Веслаја који се, као оснивач и вођа Водне задруге између два светска рата, између осталог, борио са опаком ћуди реке Саве и залагао се за изградњу обалоутврде у читавом Срему.

Познановићев рад био је усмерен на истраживање прилика које су довеле до, како каже, неправедне осуде угледног Митровчанина, хидротехничког инжењера Људевита Веслаја, што је довело и до друштвене стигматизације његове породице.

Људевит Лујо Веслај био је већински акционар Сремске електране д.д. у међуратном периоду, власник рудника угља код Пожаревца, као и велики земљопоседник. Сматран је једним од најбогатијих људи у Сремској Митровици.

У књизи Душана Познановића наводи се да је Веслај у више наврата био донатор Митровачкој гимназији, као и да се бавио хуманитарним радом.

По завршетку Другог светског рата, он је ухапшен, осуђен на казну смрти стрељањем и конфискована му је имовина. Смртна казна је накнадно била преиначена на 15 година затвора са принудним радом. Веслај се током издржавања затворске казне у митровачкој Казниони тешко разболео, те преминуо 27. јануара 1947. године.

Захтев за његову рехабилитацију, пре 14 година, поднео је његов Дарко Танасковић, а коначна пресуда донета је 30. децембра 2010. године, чиме је, како се наводи, и званично скинута неправедно нанесена љага са ове митровачке породице.

У ауторовом фељтону, сада и у књизи, налазе се и аутентични документи, као и сведочења људи блиских Веслају.

Читалац, такође, има прилику да прочита и детаље из оригиналне пресуде Војног суда 1945. године, као и делове сведочења против “окривљеног”. Осим тога, аутор је дао и увид у Веслајев затворски живот, као и писмо које је из затвора послао својој најмлађој кћерки Власти. Иначе, и њено сведочење о оцу, његовом хапшењу, као и приликама које су задесиле породицу Веслај након немилих догађаја, овековечено је на страницама Познановићеве књиге.

Бројне илустрације, односно, оригиналне фотографије, такође читаоцу пружају увид, не само у делић живота породице Веслај, него и у сегмент тадашњег градског живота у Сремској Митровици. На крају књиге приказано је и образложено решење о рехабилитацији Људевита Лује Веслаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси