Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Дејан Томић објавио четврту књигу из серијала „Србобранке“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

11. 08. 2023.

Аутор: Д.Т/ УНС Извор: УНС

Дејан Томић објавио четврту књигу из серијала „Србобранке“

Новинар и члан Удружења новинара Србије (УНС) Дејан Томић објавио је збирку родољубиве поезије „Србобранке“ у којој су песме написане од 1818. до 1941. године у Аустрији, Мађарској и Румунији.

Ова збирка је наставак Томићевог истраживања старих српских листова, часописа, алманаха и календара. Србобранке из Аустрије, Мађарске и Румуније откривају да су Срби имали бројне листове, часописе и алманахе у овим државама.

Јован Пачић, Лукијан Мушицки и Јован Хаџић су само неки од аутора чије је песме прикупио Томић и објавио у овој збирци поезије.

У питању је четврта збирка родољубиве поезије коју је објавио. Претходно је, 1997. Године, објавио три књиге поезије са истим насловом.

У овим Аустрији; Машарској и Румунији било је српске периодике, али није објављивала патриотску поезију, према доступним подацима из Библиотеке Матице српске, наводи Томић. Сви поменути листови, часописи, алманаси и календари штампани су искључиво ћириличним словима.

„Овај велики венац песама ископан је после сто година, испод прашине времена, из пепела новинског папира. И о том времену, његовим надама и заблудама, тешко да би истинитије сведочила икаква друга ископина“, написао је Матија Бећковић за прву књигу „Србобранке из Црне Горе и Старе Србије“

Објављивање зборника подржао је Арно Гујон, в. д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и помогла Влада Покрајине Војводине. Издавачи су Савез Срба из Румуније, Српски национални савјет из Црне Горе, Народоносно удружење за очување културе и традиције из Ловре, Мађарска, и „Прометеј“ из Новог Сада.

Дејан Томић рођен је 1948. године у Стапару, код Сомбора. Музички педагог био је десет година. Од 1981. Године био је уредник Радио-телевизије Нови Сад (Војводине) где је био запослен до краја радног стажа, 2010. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси