Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Душан Микља – „Хроника настраности“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

18. 05. 2017.

Аутор: Слађана Недељковић Извор: УНС

Душан Микља – „Хроника настраности“

Вишедеценијски новинар и члан Удружења новинара Србије Душан Микља објавио је почетком године књигу „Хроника настраности“ у којој пише о некадашњим владарима различитих држава од Кореје, Америке, Русије и других до Србије и објашњава на шта су људи спремни да би ступили на власт и на њој се што дуже одржали.

„Људи на власти равнају себе са богом и нереалне мисли им падају на памет, али треба знати да су власт и подаништво две стране исте медаље“ каже за сајт УНС-а Микља.

„Охолост, самољубље и лудило приказано владарском мисијом јесте оно што одликује већину владара у овој књизи. Дакле, више сам се базирао на личности самих владара, њиховом психолошком стању него на власти као таквој,“ говори Микља и напомиње да власт није само појам већ битан сегмент једног друштва: „ Власт је битна тема јер хтели то да признамо или не она одлучује о судбини једног народа, тако и о нашим животима”.

Душан Микља рођен је 1934. године у Београду, где се школовао и дипломирао на Филозофском факултету на Групи за енглески језик и књижевност. Био је члан међународних снага које су чувале мир на Синају и дуго је боравио у Африци, одакле је извештавао о рату.

Познавао је многе државнике, а провео је одређено време у дипломатској служби у Француској. Као стални дописник извештавао је из Најробија, Адис Абебе, Рима, Њујорка и Брисела.

Микља је аутор бројних књига. Ту су збирке прича „Султан од Занзибара“, „Космополитске приче“, „Било једном у Београду“, „Хроника настраности“ и њена проширена издања „Драње даброва“ и „Улога јеловника у светској револуцији“, „Потапање великог ратног острва“. Аутор је романа „Пут у Адис Абебу“, „Крпљење паучине“, „Крај пута“ и „Њујорк-Београд“ који је добио награду „Златни хит Либрис“ за једно од најчитанијих књижевних дела. По мотивима романа „Њујорк-Београд“ написао је сценарио за филм „Јелена, Катарина, Марија“.

„Црни Сизиф“, „Трбух света“ и „Путописи по сећању“ су Микљина дела која спадају у путописно есејистичку прозу.

Драма „Орден“ чији је аутор, изведена је у позоришту и проглашена за најбољи савремени антиратни текст на међународном фестивалу у Москви.

На радију су изведеден његове драме „Генерали вежбају полагање ковчега“ и „Људи мете“, а за драму А lutta comtinua добио је годишњу награду Радио-Београда.

Збирку прича Хроника настраности објавила је и превела на енглески језик издавачка кућа Минерва из Лондона.

Књига: Хроника настраности

Издавач: Лагуна

Писмо: Латиница

Број страна: 304

Повез: Мек

ИСБН: 978-86-521-2448-0

Формат: 13 x 20 cm

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

22.05.

2017.

vesna anonymous [нерегистровани] у 10:04

Novinar velikog kalibra

Miklja je pravi profesionalac, najlepših manira i zavređuje da bude primer svima, naročito mladim novinarima.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси