Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Визуелним приповедањем до родне равноправности – изложба награђиваних фотографија на такмичењу фондације World Press Photo – „Отпорност“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

19. 04. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Визуелним приповедањем до родне равноправности – изложба награђиваних фотографија на такмичењу фондације World Press Photo – „Отпорност“

Амбасада Краљевине Холандије у Београду и фондација World Press Photo организују изложбу фотографија „Отпорност – приче жена које подстичу на промене“. Фотографије које су биле награђене на такмичењу фондације World Press Photo биће изложене од 21. априла до 10. маја код Малог степеништа на Калемегдану, које је пројектовала прва српска архитектица Јелисавета Начић.

Фотографије 17 фоторепортера различитих националности указују на проблеме попут сексизма и родног насиља, као и на важност остваривања репродуктивних права и једнаких могућности за мушкарце и жене.

„Проналажење слободе у води“, ауторке Ане Бојазис, „Плач за слободом“, Форука Алеја, „Завет“, Ирине Вернинг су само неке од фотографија које ће посетиоци имати прилике да виде.

„Изабране приче баве се развојем женских и родних питања у 21. веку, а прате и развој фотожурнализма у представљању ових питања. Фотографи показују снагу визуелног приповедања које може да успостави обострано разумевање и утиче на промену ставова“, наводи се у саопштењу World Press Photo и Амбасаде Холандије у Београду.

У свету је у 2021. години на местима посланика, министара и менаџера било испод 30 одсто жена, док је насиље над женама и даље доминантан проблем, додају  из Амбасаде Холандије у Београду.

Визуелним приповедањем аутори награђених фотографија јавности указују на ове актуелне проблеме.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси