Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Од романтичне песме која слави живот до књиге слободе: Одржана промоција поеме „Када пливаш“ у продавници „Леила“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

18. 12. 2023.

Аутор: Удружење "Шта хоћеш"/УНС Извор: Удружење "Шта хоћеш"/УНС

Од романтичне песме која слави живот до књиге слободе: Одржана промоција поеме „Када пливаш“ у продавници „Леила“

Београдска промоција поеме „Када пливаш“ редитеља и новинара Растка Шејића у издању новосадског Прометеја, Матице Боке и Удружења „Шта хоћеш“ одржана је у продавници плоча „Леила“ на Дорћолу у Београду.

О поеми „Када пливаш“ говорили су награђена песникиња, књижевница, драматуршкиња, уредница, продуценткиња Владислава Војновић и бестселер романописац Дуле Недељковић.

Као драмски заплет књижевно вече је конципирала и водила математичарка Весна Тодорчевић, редовна професорка на ФОН-у и научна саветница Математичког института САНУ. Догађај је био испуњен дијалогом, разликама у мишљењу, добацивањима и аплаузима.

Поема “Када пливаш” Растка Шејића је “романчина поема која слави живот”, по речима Дулета Недељковића, или “херојска борба са собом” како то види Владислава Војновић.

Владислава Војновић рекла је да је море за њу исходиште љубави и смисла живота.

„Када сам добила књигу ‘Када пливаш’ , прво сам помислила да ме ова поема и саму тера поново на писање поезије. Као кад гледате уметничко клизање и размишљате – где су моје клизаљке?“, рекла је она.  

Шејић се, како је додала Војиновић,  у читавој поеми бори са самим собом да не каже све оно грозно, и да себи и свима нама скрене пажњу на оно добро.

„У једном делу спомиње свог деду, првоборца који је био на Голом отоку, и имали смо то поређење између тешког рата и још тежег мира. Овде имамо поређење између тешке неслободе, па још теже слободе. Осећамо сву ту усамљеност мислећег човека, који осећа, који је рањив и не може да нађе себе међу свим тим људима који се гурају, на плажи и по граду“, испричала је она.

Некадашњи победник на такмичењу београдских основних школа у пливању на 50 метара Дуле Недељковић рекао је да поему „Када пливаш“ види као књигу слободе.

„Тирада отпора неправди, лепо је посољена морском водом. Не подносим плажу, не знам шта људи раде на плажи. Поцрним шетајући. Не волим ни да се купам у мору, да ме изуједају неки јежеви и ајкуле. Ипак, ова Расткова поетика јако прија, јер ми неко на паметан и интересантан начин прича нешто, оплемењује", рекао је Недељковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси