Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Осамнаест година емисије „Простор“ – има ли у медијима простора за архитектуру, дизајн и туризам?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

16. 01. 2024.

Аутор: К.К.Н. Извор: УНС

Осамнаест година емисије „Простор“ – има ли у медијима простора за архитектуру, дизајн и туризам?

Емисија „Простор“ која се емитује на неколико регионалних и локалних телевизија у Србији, аутора и члана УНС-а Станислава Станкића обележићe 21. јануара 18 година постојања.

Емисија која се тренутно емитује на ТВ Браничево, регионалној ТВ Нови Пазар, телевизији Пирот, Бор и другим, бави се темама из области уређења амбијента, индустријског дизајна, архитектуре, примењене уметности, нових грађевинских технологија, оплемењивања екстеријера и ентеријера.

„За осамнаест година рада обишао сам више од двадесетак земаља и снимио много градова и занимљивих места. У рубрици 'Дестинације и градови' трудим се да дочарам праве утиске са пута дајући информације о историји, архитектури и корисним саветима. Емисију красе и репортаже о мање познатим уметницима, као и опремању простора, дизајну и сајамским манифестацијама“, рекао је УНС-у Станислав Цане Станкић.

Он истиче да је у претходних петнаест година у раду доживео многе лепе тренутке, али да је било и оних тешких.

„Многи ми завиде на путовањима и мисле да је то само ’укључи-искључи камеру’, међутим, било је и тешких тренутака. На пример, док сам снимао у Турској и Бугарској био сам нападнут. Чини ми се да сам у тим тренуцима више бринуо за опрему него за свој живот, а често сам се излагао опасностима да бих снимио добар кадар. Такође, 2019. године сам имао поплаву у месту где живим и остао сам без камере и једног дела опреме“, каже Станкић.

Ипак, каже, због многих потешкоћа, све теже ради самостално.

„У потрази сам за сталним запослењем на некој телевизији која би подржала мој рад и емисију. Великим искуством на филму и телевизији, сигуран сам да бих доста допринео. Знам да је данас изузетно тешко наћи такву подршку али ја ћу се борити да успем. Немам више опрему која задовољава нове стандарде, радим са позајмљеном камером“, каже Станкић.

Он додаје да се нада да ће „Простор“ наћи сигуран и стални простор на некој телевизији која ће препознати њену вредност.

„Од почетка сам радио срцем и душом, без радног времена и иако имам 60 година и даље имам велики ентузијазам“, каже Станкић.

Иначе, ова емисија настала је у време када је Станкић радио на ТВ Кошава. Једно време емитована је и на каналу Пинк 3.

„Приметио сам да телевизија нема такву врсту програма, а жеља ми је била да се више приблизи архитектура и дизајн обичним људима. У рубрици дестинације и градови представљао сам историју и културу народа. У почетку емисија је била више посвећена опремању и архитектури. Временом сам проширио опсег теме, тако да је та разноликост допринела квалитету емисије“, закључује Станкић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси