Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Жељку Марковићу уручена награда "Дејан Медаковић"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

17. 01. 2020.

Извор: УНС

Жељку Марковићу уручена награда "Дејан Медаковић"

Новосадском новинару, писцу и члану УНС-а Жељку Марковићу јуче је у Градској кући у Новом Саду уручена Награда „Дејан Медаковић“ за роман „Писмо“.

У образложењу жирија, у саставу проф. др Бошко Сувајџић (председник), Радован Поповић и Миладин Милошевић, наводи се да је роман "Писмо", који је заснован на догађајима из живота емигранта из Врдника Мате Толића који сада живи у Бостону, „сурова истина“ написана „убедљивим уметничким поступком“.

Марковић је на уручењу рекао да потиче из „врдничке рударске цивилизације“,  као и да је књига „Писмо“ посвета „једном ишчезлом свету“, који је у Врдник довео „бројне нације“ и претворио га „у мали фрушкогорски Вавилон“.

"Књига Марковића представља документарно-литерарно остварење у жанровском распону од документарне фикције до фикционализоване биографије", рекао је председник жирија Бошко Сувајџић. Ова књига је, према мишљењу жирија, уметничка репортажа, али и психолошки роман.

Жељко Марковић је добитник награде УНС-а „Лаза Костић" за репортажу 2010. године и Специјалне награде „Жика М. Јовановић" за публицистику 2014. године.

Награду „Дејан Медаковић“ додељује издавачка кућа "Прометеј", од 2008. године, као сећање на академика, историчара уметности, писца и песника Дејана Медаковића.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси