Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС на лицу места: Како је зазидан ОK радио у Врању и ко ће за то одговарати?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 06. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

УНС на лицу места: Како је зазидан ОK радио у Врању и ко ће за то одговарати?

Новинари или посетиоци врањског ОK радија, као што су то били представници Сталне радне групе за безбедност новинара, одскора кроз прозоре мале редакције могу једино да виде цигле нелегалне грађевине, којом је после претњи и притисака зазидан овај медиј.

У граду сви знају ко стоји иза кладионице с којом је срасла брзо изграђена просторија без дозволе, упркос инспекцијским забранама.

Иако ће рећи да се ради о особи озбиљне криминалне позадине, сви такође знају да је упркос томе што је више пута осуђиван за кривична дела, па и сада на одслужењу вишемесечне казне кућног затвора, без електронског праћења, одлуком Управе за извршење кривичних санкција неко ко има право да слободно шета и обилази своја градилишта.

Врањска јавност зна и за храброст власнице ОК радија Оливере Владковић која је одбила да прода простор у ком се налази радио и уз њега кафе-клуб, из којег се локални медиј делом издржава, и да је због тога изложена страховитим претњама.

Она је претње пријавила, али, упркос томе, застрашивања нису престала и прво су разбијени прозори ОК радија, а затим су двојица младића, без икаквог скривања, упала у кафе клуб “No comment” у центру Врања. Један је фарбом прскао све на шта је наилазио, док је други укључио спикерфон на телефону да би запослени чули претње.

На спољним стаклима и даље је безброј тачкица од фарбе, као и на фотељама, столицама, шанку, зидовима, поду, столовима.

У то су се уверили представници Сталне радне групе за безбедност новинара који су јуче у знак солидарности разговарали са власницом, запосленима у ОК радију, новинарима врањских редакција и дописницима, њих двадесетак, управо у простору „No comment“ клуба.

Један новинар ОК радија, због притисака, дао је отказ.

„Желели смо да се појавимо овде данас да дамо подршку власници ОК радија, запосленима и разговарамо са надлежнима. По мојим проценама реч је о организованом криминалу. Нису ово обичне претње. Реч је о некоме ко је раније осуђиван, некоме ко терорише град. Осуђенику који обилази своје послове и слободнији је од жртве“, рекао је Веран Матић, члан Групе у којој поред новинара седе и представници Републичког тужилаштва и МУП-а.

Пре разговора са новинарима надлежни су представнике Сталне радне групе за безбедност новинара уверавали да ће поступити по закону и да је град у обавези да у прописаном року, следеће недеље, сруши нелегални објекат.

„После свега што сам ја, као власница ОК Радија, и чланови редакције прошли неопходна је солидарност медијских радника и кућа како нам се не би десило нешто још опасније од овога“, рекла је Владковићева.

Страх који постоји изненађујући је био за уредницу Југ преса Љиљану Стојановић која у први мах није могла да добије фотографију незаконито изграђеног објекта којим је блокиран простор ОК радија јер су они којима се обраћала избегавали да га фотографишу.

Када се прође кроз кафић, делом редакције ОК радија и затим изађе на оближњи плочник, јасно су видљиви знаци свеже градње, проширивања бетонске површине, нове степенице и наравно нови објекат. Занимљиво је да је нелегална грађевина завршена и да је никла тик изнад гаража које осим власника станова користи и градска управа.

У овом случају требало би да уследи више поступака. Један је поступање града по одлуци инспекције да се сруши нелегално изграђено, други је поступак тужилаштва због претњи власници и новинарима ОК радија, као и запосленима у кафе-клубу.

Такође, постоји и поступак који се води против двојице младића који су у притвору, након што су упали, оштетили имовину кафе-клуба и емитовали претње. Они, за сада, нису вољни да открију налогодавца.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси