Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ: Претње смрћу Драгојлу Благојевићу су пример притисака са којима се суочавају еколошки новинари у Европи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 01. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

ЕФЈ: Претње смрћу Драгојлу Благојевићу су пример притисака са којима се суочавају еколошки новинари у Европи

Европска федерација новинара (ЕФЈ) је, осврнувши се на прошлогодишњи извештај Европског центра за слободу штампе (ЕЦПМФ), подсетила на претње смрћу које је прошле године преко телефона добио уредник „Дрвотехнике“ Драгојло Благојевић и истакла да је 18 новинара у Европи који се баве еколошким темама прошле године било изложено притисцима и тужбама.

„Европска федерација новинара (ЕФЈ) забринута је због ризика повезаних са климатским новинарством широм Европе и подсећа на неопходност да медији покривају актуелна еколошка и социјална питања“, наводи се у саопштењу ЕФЈ-а.

ЕФЈ тражи од надлежних органа да предузму све неопходне мере како би новинари и медијски радници који извештавају о еколошким темама могли да раде у најбољим могућим условима и извештавају тачно о климатским променама.

„Морамо да осигурамо да новинари који извештавају о еколошким и климатским причама могу да раде безбедно и слободно“, рекао је генерални секретар ЕФЈ Рикардо Гуиерес и додао да је гарантовање безбедности еколошких новинара и поштовање њихових законских права неопходно да бисмо разумели еколошке проблеме са којима се суочавамо.

Подсетимо, Драгојла Благојевића је јула прошле године око поноћи телефоном звао човек и поручио му да ће ускоро умрети.

 

“Драгојло, ти си? Је л' то онај покојни, што је умро пре годину. А није, није, тек ће умрети”, рекао је непознати мушки глас преко телефона, који се представио као Станко Васић.

Благојевић је претходно рекао за УНС да је сигуран да то није његово право име и да претпоставља да је претња повезана са његовим радом.

Уредник „Дрвотехнике“ је случај пријавио Трећем основном тужилаштву, од кога је добио решење да се одбацује кривична пријава јер претећи позив који је пријавио не постоји у евиденцији.

Благојевић је на ову одлуку тужилаштва уложио приговор почетком септембра, који је Више јавно тужилаштво месец дана касније усвојило, а затим је утврђено да је позив око поноћи ипак забележен. На ово су реаговала удружења новинара и Стална радна група за безбедност новинара, а истрага ове претње још траје.

Новинарске организације су, како истичу из ЕФЈ-а, сведоци неразумевања новинара који се баве климатским и еколoшким темама и онемогућавања њиховог рада од стране компанија и безбедносних структура.

Извештавање са еколошких акција и протеста је отежано јер полиција некада не разликује активисте и новинаре, наводе из ЕФЈ-а. У извештају ЕЦПМФ-а је забележено неколико случајева хапшења и привођења новинара као активиста, а истиче се и пресуда којом су новинари француског Репортера осуђени због извештавања о еколошким протестима.

Иначе, ЕФЈ је потписао Повељу о унапређеним новинарским праксама за боље извештавање о еколошким и еколошким ванредним ситуацијама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси