Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Без дискусије о слободи медија у Одбору за културу и информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 10. 2014.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Без дискусије о слободи медија у Одбору за културу и информисање

У оквиру Одбора за културу и информисање Скупштине Србије није се данас дискутовало о слободи медија, а на заказаној седници није постојао кворум за одлучивање. Од седамнаест чланова Одбора седници је присуствовало троје, Весна Марјановић (ДС), председница, Аида Ћоровић (ДС) и Бранка Каравидић (Посланичка група Борис Тадић – Социјалдемократска странка, Заједно за Србију, Зелени Србије).

 

Аида Ћоровић се присутнима обратила наглашавајући да то чини као новинарка и представница цивилног друштва, а не као посланица и изразила бојазан да се „на неки начин враћамо у 90-те године“ и да је „шокирана вешчу да је одбијено јавно слушање“.
                                                                                                                                                                                 
Председник Нове странке Зоран Живковић, рекао је да су чланови владајуће коалиције побегли из Одбора, да опструирају његов рад и да „у Србији, 2014. године, ми не можемо да причамо да власт затвара медије. Покушава да их затвори, за сада успешно. Али се надам да су то последњи трзаји“. Живковић се осврнуо да је у његово време затворено гласило земунског клана.

Из Нове странке говорио је и Владимир Павићевић који је констатовао да је „влада пала“ позивајући се на то да је министар културе и информисања Иван Тасовац предложио термин одржавања седнице, а да се представници власти и он сам нису појавили.

„Имамо очигледан сукоб министра и напредњачке већине“.

Павићевић је навео да су се током мандата министра Тасовца десиле веома лоше ствари, а да он „није проговорио ни једну једину реч“ и да није имао храбрости да дође на седницу.

Шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Србије Борко Стефановић рекао је да овакви састанци показују да за напредњачку већину не постоји проблем слободе медија и да је за њих све успешно, „медијски дизниленд“, а да је у медијској сфери ситуација неиздржива.

„На једној приватној телевизији имате огроман порески дуг који власт толерише. Та телевизија власти враћа у натури, тиме што их бесомучно форсира на свим могућим, информативним, забавним, емисијама са кувањем, певањем, смејањем, тапшањем, апсолутно провејава само и искључиво Српска напредна странка, Александар Вучић“.

Председник Одбора Весна Марјановић из Демократске странке навела је да је седница о „Примени члана 4. Закона о јавном информисању и медијима“ више пута одлагана из различитих разлога. Да је седницу заказану за 27. октобар померила на молбу посланика већине из Српске напредне странке због славе странке, затим је накнадно заказани датум поново померен због дописа из Министарства културе и информисања и жеље министра Ивана Тасовца да присуствује седници.

Председница Одбора навела је да је потврду за учешће на данашњем скупу имала од министра Тасовца и државног секретара Саше Мирковића који се нису појавили, а нису отказали свој долазак.

На захтев већине чланова Одбора који је јутрос стигао Марјановићева је најавила нову седницу са истом темом за наредни четвртак, 6. новембар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси