Конкурс за годишње награде УНС-а
Конкурс за годишње награде УНС-а
Насловна  |  Деск  |  Вести из медија  |  Премијерки Ани Брнабић предати захтеви за побољшање медијске ситуације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести из медија

14. 11. 2017.

Извор: Бета

Премијерки Ани Брнабић предати захтеви за побољшање медијске ситуације

Представници Групе за слободу медија предали су данас председници Владе Србије Ани Брнабић захтеве за побољшање медијске ситуације, медју којима су формирање нове радне групе за израду Медијске стратегије, расветљавање свих напада на новинаре, као и повлачење државе из власништва у Политици, Вечерњим новостима и Дневнику и престанак рада агенције Танјуг, угашене Владином одлуком пре две године.

У захтевима се наводи да новинарска и медијска удружења, новинари и новинарке, медији, организације цивилног друштва и грађанке и грађани окупљени у неформалној Групи за слободу медија, од Владе и Скупштине захтевају да представници власти, првенствено највиши државни функционери, престану са јавним прозивкама и покушајима дискредитовања новинара и медија.

Они траже да Влада, министарства, њени чланови и представници других државних институција, када достављају позиве за јавне догађаје, одговарају на питања новинара и захтеве медија за интервјуе и изјаве, на једнак начин, без селекције и дискриминације, третирају све медије који поштују Кодекс новинара Србије.

Група тражи да надлежни државни органи по хитном поступку расветле све нападе на новинаре и случајеве угрожавања њихове безбедности и покрену поступке против починилаца, као и да хитно спроведу и објаве резултате анализе досадашњег поступања полиције и тужилаштва у случајевима убистава и напада на новинаре.

Захтева се да Министарство културе и информисања одмах обустави рад на новој Стратегији развоја јавног информисања, због неодговарајуће методологије и структуре чланова радне групе, која је представнике најбројнијих новинарских и медијских удружења онемогућила да суштински утичу на израду овог капиталног документа.

Тражи се да Министарство у дијалогу са представницима медијске заједнице и цивилног сектора што пре утврди другачију методологију рада и структуру нове радне групе, како би Стратегија развоја јавног информисања била у најбољем интересу новинарске професије, медија, њихових издавача и грађана и грађанки.

Од парламента Група је затражила да покрене поступак разрешења чланова Савета РЕМ и да се приликом избора нових чланова Савета отклони могућност утицаја извршне и законодавне власти на предлоге других предлагача.

"Скупштински одбор за културу и информисање није надлежан да испитује подобност чланова које су изабрали овлашћени предлагачи, нити Скупштина да одбије да се изјашњава о предлозима за избор чланова Савета", наводи се у захтевима и додаје да изменом Закона о електронским медијима треба дефинисати такве критеријуме избора чланова Савета који би обезбедили да кандидати буду професионалци доказани у свом раду, који имају неспоран морални кредибилитет, као и да се из круга овлашћених предлагача искључе органи власти и политичке институције.

Група тражи да се доследно спроведу закони који се односе на завршетак процеса приватизације медија, утврђивање недржавног власништва у Политици, Вечерњим новостима и Дневнику и повлачење државе из власништва тих новинских кућа, као и хитно брисање ЈП Танјуг из Регистра привредних друштава, Танјугових сервиса из Регистра медија и престанак рада агенције, на основу Одлуке Владе Србије од 3. новембра 2015. године.

Тражи се да се омогући законом гарантована уређивачка и пословна самосталност и финансијска независност јавних медијских сервиса и да Влада у циљу заштите њихове уређивачке независности, омогући јавним медијским сервисима да се доминантно финансирају из таксе, као што је и предвиђено законом.

Захтева се и да Министарство културе и информисања, Комисија за контролу државне помоћи, Државна ревизорска институција, Комисија за заштиту конкуренције, Управа за јавне набавке и Савет за борбу против корупције, у оквиру својих надлежности, континуирано спроводе надзор и контролу трошења средстава за пројекте на конкурсима за суфинансирање медијских садржаја, јавних набавки за пружање медијских услуга и спонзорства и донаторства из јавних прихода.

Од Влада се тражи да формира независну комисију која ће анализирати систем суфинансирања медијских садржаја у јавном интересу и предложити мере спречавања злоупотреба конкурса на свим нивоима, као и да Министарство прецизира услове и критеријуме доношења одлука на конкурсима за финансирање медијских програма и уведе делотворан механизам за оспоравање одлука о додели средстава, пре него што она буду утрошена.

Група тражи да се побољша радни положај новинара кроз стриктну примену Закона о раду, у делу поштовања радних права и основа радног ангажовања у радном односу и ван радног односа, и примену Закона о спречавању злостављања на раду.

Додаје се да се од Владе захтева да обезбеди извршење решења повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности која нису извршена, да сама поступи по свим заосталим захтевима за приступ информацијама и да убудуће по тим захтевима поступа у законском року, на начин прописан Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Тражи се да се свеобухватно и доследно уреди оглашавање државних органа и других органа власти изменама закона о јавним набавкама или доношењем Закона о оглашавању органа јавне власти.

Група захева да Министарство правде формира независну комисију за израду евиденције и анализу судских поступака против издавача медија, уредника и новинара, у складу са праксом Европског суда за људска права.

"Захтевамо доследно поштовање ауторских права у медијској сфери и такву измену Закона о ауторским правима која ће спречити финансијске притиске на издаваче медија кроз пресуде са прекомерним новчаним износима за кршење ауторских права, такође у складу са праксом Европског суда за људска права", навела је Група.

Захтев је и да Влада Србије усвоји додатне подстицајне мере и олакшице штампаним медијима и регионалним и локалним медијима, које су таксативно набројане у досадашњој Стратегији развоја система јавног информисања у Србији, али до сада ни једна од њих није примењена, и да размотри могућност утврђивања обавезног процента издвајања из буџета локалних самоуправа за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја.

Представници Групе за слободу медија данас су у Влади Србије разговарали са Аном Брнабић.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

15.11.

2017.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 20:47

ДОСЛЕДНО!

Смета им "само" Скупштина, Влада, Рем, Танјуг, В. Новости,........!
Траже паре за своје новине, блогове, удружења....., и захтевају да им се нико не меша у "уређивачку" политику, па ни они који им дају паре.
Доследно, нема шта!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси