Конкурс за годишње награде УНС-а
Конкурс за годишње награде УНС-а
Насловна  |  Деск  |  Вести из медија  |  Удружења инсистирају на испуњавању услова за повратак у радну групу за безбедност новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести из медија

11. 10. 2018.

Извор: cenzolovka.rs

Удружења инсистирају на испуњавању услова за повратак у радну групу за безбедност новинара

Спремност за обнову сарадње, прекинуте у новембру прошле године, како сазнаје Цензоловка, постоји и међу појединим удружењима (још увек се све организације нису о томе изјасниле) која су пре скоро годину дана замрзла статус и на страни државе, оличене у Министарству унутрашњих послова и Републичком јавном тужилаштву (РЈТ).

Сутрашњи састанак се ипак неће третирати као редовна сесија у оквиру Сталне радне групе за безбедност новинара.

"Биће то пре консултативни састанак", објашњава Недим Сејдиновић, председник Независног друштва новинара Војводине, које, уз НУНС, АОМ, АНЕМ и АС Медија, има замрзнут статус у Сталној радној групи.

Удружење новинара Србије формално је остало у тој радној групи, док је Удружење новинара Војводине недавно обавестило колеге да напушта Сталну радну групу због "унутрашњих проблема".

"Да ли ће доћи до одмрзавања статуса ових пет удружења и самим тим реактивирања Сталне радне групе", напомиње Сејдиновић у разговору за Цензоловку, "зависиће превасходно од тога шта ће нам Републичко јавно тужилаштво саопштити у вези с два случаја која сматрамо изузетно важним, а то су напад на новинаре на инаугурацији председника Вучића и неовлашћено снимање колеге Предрага Благојевића, уредника портала Јужне вести из Ниша.

Неспремност државе да процесуира напад на инаугурацији

Одбацивање кривичне пријаве за напад на инаугурацији био је, након акумулираног незадовољства нефункционалношћу групе, окидач за већину чланова Сталне радне групе да, због јасно исказане неспремности државе да се позабави тим случајем, замрзну свој статус.

Иако је тужилаштво ставило тачку на тај случај (Прво основно тужилаштво у Београду два пута је одбацило кривичну пријаву новинарке листа Данас Лидије Валтнер), удружења ипак сматрају да тужилаштво и даље може да се позабави - чувеним непоступањем полиције на догађају из маја 2017. године.

Да ли ће доћи до одмрзавања статуса ових пет удружења зависиће од тога шта ће нам Републичко јавно тужилаштво саопштити у вези са случајем напада на новинаре на инаугурацији и тајног снимања колеге Предрага Благојевића.

"На наш захтев да полиција спроведе унутрашњу истрагу о томе, пре неколико месеци добили смо информацију из МУП-а да је истрага завршена и да је извештај прослеђен РЈТ", наводи председник НДНВ.

"Од РЈТ, међутим, до данас нисмо добили ама баш никакву информацију о томе до каквих је налаза дошла унутрашња истрага. Нас интересује не само налаз истраге већ и то шта је РЈТ по том питању предузео или шта ће предузети. Ако унутрашња истрага није показала да је било лошег поступања полиције на том догађају, е онда ћемо морати добро да размотримо како ћемо даље", истиче Сејдиновић.

Он додаје да ће удружења наставити да инсистирају на том питању, као и на добијању одговора о томе шта је с истрагом о неовлашћеном снимању Предрага Благојевића, уредника Јужних вести.

"Тај случај је специфичан", објашњава саговорник Цензоловке, "будући да неовлашћено снимање не спада у она два кривична дела због којих новинари уживају посебну кривичноправну заштиту, али сматрамо да, независно од тога, радна група треба да се бави свим кривичним делима која су учињена у односу на новинаре, а везано за посао којим се новинари баве, те је и овај случај такав.

Мањак ентузијазма да се посао обави темељно. Утисак је, и не само Сејдиновићев, да је од потписивања Споразума о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара у децембру 2016, између седам удружења и МУП-а и РЈТ, као темеља за формирање Сталне радне групе, поприлично мањкало ентузијазма да се посао, око којег су се обе стране окупиле, обавља ваљано и темељно.

Неки ће рећи да радна група и није резултат искрене бриге државе за животе новинарске братије, већ заправо потреба да се задовоље бирократе које прате испуњавање циљева из ресорног преговарачког Поглавља… Ако се удружења на крају одлуче на одмрзавање статуса, очекују да ће се то променити, а за то је, како истичу, потребно њихово јаче ангажовање, али и веће учешће јавности у целом процесу.

"За све време рада Сталне радне групе, дакле до новембра прошле године, ми нисмо успели да израдимо правилник о раду, али је у међувремену сачињен његов нацрт и надамо се да ће бити усвојен. С обзиром на то да оваква радна група постоји још само у Холандији, и да њен статус (још) није законски регулисан, важно је да се зада оквир у којем ћемо радити, али и разговарати, како ћемо обавештавати јавности и друго. Остало је, такође, да се реши и питање тзв. активне легитимације за удружења, које је скопчано с тим које информације о истрагама МУП и РЈТ смеју да поделе с нама", наводи Сејдиновић.

Када је реч о истрагама против нападача на новинаре, закон предвиђа да информације о истрази могу да добијају само оштећена и њен/његов бранилац, стога су МУП и РЈТ негативно одговорили на захтев удружења. Да ли ће се ићи на измену закона, можда на то да представници удружења потпишу акт о тајности (као у случају Комисије за истрагу убистава новинара) - на шта председник НДВН није сигуран да би удружења пристала - или ће се тражити неко треће решење, ствар је будућих договора, али он мора бити такав да пружи смисао учешћа новинара у радној групи.

"Без адекватног решења питања активне легитимације, тешко ће бити било шта постићи кроз ову радну групу", наглашава Недим Сејдиновић.

"Нама нису потребни детаљи из истраге, с ким је полиција обављала разговоре и шта су сазнали, већ јасан доказ о томе да држава по питању истрага нешто конкретно ради. Уколико намеравају да нам дају информације које би и овако поделили с новинарима на прес конференцији, онда нек праве прес конференцију, али је онда постојање Сталне радне групе бесмислено."                    

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси