Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РСФ: Права медија кршена током пандемије у 90 чланица УН, међу њима и Србија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

РСФ: Права медија кршена током пандемије у 90 чланица УН, међу њима и Србија

Репортери без граница регистровали су кршења права медија приликом извештавања о коронавирусу у скоро 90 од 193 чланице Уједињених нација од почетка пандемије.

Пандемија је омогућила бројним владама да измене законе, правила или уведу посебне мере које су се посебно тицале медија.

Док су ти "корона закони" учинили лакшим начин да се "запуши" писање критичких медија, као у Мађарској, у другим земљама попут Камбоџе, Мјанмара, Србије и Турске они нису били потребни како би се новинари ухапсили због само једног чланка о ковиду-19, указују Репортери без граница.

Владе морају да престану да криве гласника и предузму акције како би заштитиле слободу медија и право новинара да осигурају кредибилне информације, саопштила је та организација.

Према наводима, ниједан од региона света није поштеђен искушења да ограничи или контролише извештавање о пандемији, а посебно је узнемирујуће да су, у појединим државама, председници ти који су одговорни за кршење слободе медија.

У Сједињеним Америчким Државама, Доналд Трамп је вербално напао најмање осам новинара током својих конференција за новинаре од почетка пандемије, док је бразилски председник Жаир Болсонаро више био укључен у расправу са медијима, него да се посвети борби против ковида-19, наводи се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси