Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Споро и мучно суђење Драгољубу Симоновићу улази у последњу фазу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2020.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Споро и мучно суђење Драгољубу Симоновићу улази у последњу фазу

Новинар Милан Јовановић, коме је у децембру 2018. у подметнутом пожару спаљена кућа, очекује скори крај суђења и сматра да би све осим најоштрије казне за бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића био огроман шамар правосуђу

У среду 1. јула, у Другом основном суду у Београду наставља се суђење Драгољубу Симоновићу, бившем председнику општине Гроцка, за паљене куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића. На реду је испитивање вештака електро струке и вештака који је процењивао штету на свим покретним стварима које су нестале у подметнутом пожару.

На претходном рочишту су Јела Дељанин, супруга Милана Јовановића, и вештак грађевинске струке, кога је ангажовао тужилац, сведочили о штети која је причињена у пожару. Адвокати оптужених су, уз помоћ свог вештака кога су ангажовали као саветника, покушавали да умање вредност штете коју је пожар изазвао на кући, као и укупне имовине која се у њој налазила. Нису бирали речи ни начин, па се рочиште претворило у класичан случај виктимизације жртава.

Видећемо да ли ће у истом стилу бити настављено мучно доказивање баналности попут тога колико завеса и гоблена је изгорело или да ли је требало расходовати опрљен, надимљен и водом натопљен кревет или га је требало опрати.

„Они се труде свим силама да смање материјалну штету на испод четири милиона, јер то за собом повлачи нижу казну, односно блаже кривично дело. Очекујем да на овом рочишту буде завршено испитивање вештака и да се онда пређе на изношење завршних речи, тако да добијемо пресуду најкасније до септембра. Очекујем да Драгољуб Симоновић буде осуђен по оптужници јер ће у супротном то бити огроман шамар правосуђу“, каже за Цензоловку Милан Јовановић.

Јовановић каже и да очекује да ће их судија на овом рочишту обавестити о томе да је донета одлука да се Александру Маринковићу, који је у бекству и који је оптужен да је бацио молотовљев коктел, суди у одсуству.

За Маринковићем је подигнута Интерполова потерница, а његов случај је раније одвојен од овог који се води против Драгољуба Симоновића. Запрећена му је казна од шест година затвора као непосредном извршиоцу.

Споро и мучно суђење

Друго основно јавно тужилаштво подигло је у марту прошле године оптужницу против Драгољуба Симоновића и затражило максималну казну од осам година затвора због сумње да је наложио паљење куће новинара. Мотив за то били су текстови о малверзацијама и ненаменском трошењу новца у општини Гроцка, а које је Милан Јовановић објављивао на порталу Жиг инфо. Истинитост тих текстова потврдила је недавно и Буџетска инспекција у свом изештају за 2018. годину.

Симоновић се терети да је извршио тешко дело против опште сигурности подстрекивањем, да је ангажовао Владимира Михајловића, за кога је затражена казна од пет година, као и за саучесника Игора Новаковића.

Сви оптужени негирали су кривицу, а Михајловић и Новаковић су чак променили и изјаве које су дали током истраге када су рекли да их је ангажовао Драгољуб Симоновић да застраше новинара.

Суђење Драгољубу Симоновићу почело је почетком априла 2019. године, али је прво рочиште одржано готово два месеца касније, крајем маја, јер се главни оптужени Драгољуб Симоновић није појавио на почетку суђења. Наводно није добио позив, а суд није имао доказ да му је позив уручен.

На првом рошишту које је одржано Симоновића су бодрили чланови СНС и запослени у општини Гроцка.

Дакле, већ на самом почетку се видело да ће ово суђење бити споро и мучно за жртву, да ће бити непотребног одлагања, опструкције и да ће следити неславну праксу већине суђења у Србији.

На првом одржаном рочишту је само прочитана оптужница, а уводних речи адвоката није било јер је адвокатица једног од оптужених Зора Добричанин Никодијевић рекла да жури на друго суђење.

Из тога се видело да ће се догађања у судници повијати према пребукираном распореду адвокатице Добричанин Никодијевић. Уобичајено је да рочишта у овом процесу почињу са закашњењем и сви у судници чекају када ће она стићи, а загушљиву атмосферу повремено пресецају обавештења о томе у којој улици је адвокатица упала у саобраћајну гужву.

Тек крајем септембра прошле године, након дугих пауза и одлагања, у једном случају и због недоласка адвоката оптужених, суђење је почело да се одвија, али опструкција није престала.

Као да су жртве на оптуженичкој клупи

На сваком новом рочишту атмосфера у судници се додатно компликује за жртве, новинара Милана Јовановића и његову супругу Јелу Дељанин. Адвокати оптужених се према жртвама понашају као да су они, а не Драгољуб Симоновић, на оптуженичкој клупи.

Драгољуб Симоновић и његови адвокати су прво негирали да је портал Жиг инфо медиј и да је Јовановић новинар. Затим је Симоновић претио тужиоцу Предрагу Миловановићу да се може десити да „више не буде тужилац“.

Његови адвокати су оптуживали и новинаре који извештавају са суђења да се баве „хајком на СНС и Симоновића“, а на последњем рочишту су Јелу Дељанин покушавали да представе као особу која лажно пријављује да јој је уништено више завеса него што има прозора.

Јела Дељанин, која се лечи јер се до данас није опоравила од стреса, и Милан Јовановић изгубили су у пожару, у децембру 2018. године, све што су стицали целог живота. Милан Јовановић и поред свега није престао да истражује и објављује текстове о злоупотребама у општини Гроцка.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси