Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминула Новосађанка Ана Лазукић – прва професионална фоторепортерка у Југославији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2020.

Извор: 021.rs

Преминула Новосађанка Ана Лазукић – прва професионална фоторепортерка у Југославији

Новосађанка Ана Лазукић, прва професионална фоторепортерка у Југославији, преминула је у понедељак, у 83. години живота.

Ана Лазукић је рођена 6. децембра 1937. године у Новом Саду.

Као прва жена професионални фоторепортер у Југославији оставила је дубок траг на домаћој фотографској сцени.

Фотографијом је почела да се бави педесетих година, у средњошколској фото-секцији, а 1954. одлази у фото-клуб „Бранко Бајић“, где упознаје и свог будућег мужа Стевана Лазукића. Од 1959. почиње да ради за „Мађар со“, најпре као новинарка, а потом и као фоторепортерка.

„За радно место фоторепортера, које је у то време било искључиво мушки посао, изборила се освајајући награде широм света и упорно куцајући на врата ‘Мађар соа“, све док једног дана на чело те дневне новине није дошао човек који је схватио да и жене могу да буду фоторепортери“, наводе у Фото асоцијацији Војводине.

Паралелно са радом у дневној штампи, бавила се и уметничком фотографијом, па је имала двоцифрен број самосталних изложби, а учествовала је и на више од 300 групних изложби у земљи и иностранству. Њени истакнути радови су прикази деце у игри „Игра“, насмејани чистач ципела „Задовољан“, те фотографија радника „Глађење“.

Како је рекла једном приликом, „живела је за фотографију и фотографисала живот“, те се трудила да слика живот какав други не виде.

Пажњу је привлачила и тиме што је била једна од првих фоторепортерки које су пратиле седнице Скупштине Војводине, али и фудбалске утакмице на стадиону Војводине. Међутим, Лазукић је пратила и дешавања у војвођанској уметности, фотографишући истакнуте уметнике попут Каталин Ладик и Балинта Сомбатија.

Освајала је бројне награде у Новом Саду, преко Сплита, Београда, до Скопља, Дубровника, Токија и Монтевидеа. Неке од награда су новосадски гран при „Златно око“ (1986), награда листа Мађар Со за животно дело (1994), награда Фото-кино савеза Србије за успехе на пољу фотографије (1966), плакета „Борис Кидрич“ за заслуге у ширењу техничке културе (1976) и друге.

Иако није саопштен узрок смрти, председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је у понедељак да је у претходна 24 сата једна од преминулих од последица вируса корона и штићеница старачког дома у Петроварадину, рођена 1937. године, а неколико људи који су је познавали пренело је да је преминула након борбе са короном.

Ана Лазукић биће сахрањена у среду, 1. јула, на Новом гробљу у Петроварадину.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси