Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јовановић: Циљ је да јавност заборави на паљење моје куће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 07. 2020.

Аутор: Вук Јеремић Извор: Данас

Одложено суђење бившем председнику општине Гроцка, адвокати одбране у самоизолацији

Јовановић: Циљ је да јавност заборави на паљење моје куће

Оптужбе за свесно одуговлачење поступка, које су могле да се чују од почетка суђења које се против бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића води због сумње да је наложио паљење куће новинара Милана Јовановића, још су гласније након што је јучерашњи главни претрес одложен.

Претрес на којем је требало да буде саслушан вештак није одржан пошто се нису појавили браниоци окривљених, који су обавестили суд да се налазе у самоизолацији након што су били у контакту са оболелима од вируса корона.

Милан Јовановић у изјави за Данас напомиње да нема дилему шта стоји иза одлагања претреса.

– У питању је опструкција поступка. Мало је чудно да троје адвоката истовремено оде у самоизолацију. Опет, то је њихово законско право, истиче Јовановић. Стратегија одбране је, напомиње, да прође што је могуће више времена до првостепене пресуде.

– Њихова намера је да ова тема изађе из фокуса и да јавност и медији забораве на овај случај, каже Јовановић.

Виктор Гостиљац, бранилац Драгољуба Симоновића, одлучно је одбацио овакве тврдње напомињући да нису коректне.

– Овде нема говора о опструкцији. Ми смо поступили на крајње одговоран начин. Свима је у интересу да се овај поступак приведе крају што брже. Уосталом, овај поступак иде знатно бржом динамиком од већине других кривичних поступака. Претреси се заказују у просеку у размацима од месец дана, тако да не бисмо ништа ни постигли наводном опструкцијом, каже Гостиљац, додајући да одбрани не пада ни на памет да се користи таквим средствима.

Наредни главни претрес заказан је за 24. август, а након овога планирано је да се суди и у наредна три дана. Суђење бившем председнику општине Гроцка почело је у мају прошле године. Поред Симоновића, који се терети као налогодавац, оптужене су још три особе. Бојана Цветковић Шијацки раније је потписала споразум о признају кривице, наводећи да је 12. децембра 2018. године возила оптуженог Александра Маринковића у близину Јовановићеве куће.

Ово суђење је у више наврата било одлагано. На првом главном претресу није се појавио првооптужени Симоновић тврдећи да није примио позив. Крајем јула 2019. године нису се појавили адвокати одбране, због чега их је суд новчано казнио. У новембру исте године, због здравствених разлога у суд није дошао оптужени Игор Новаковић. Поступак је 21. јануара ове године одложен јер у судиници нису постојали технички услови за снимање претреса, а окривљени су одбили да одговарају на питања без тонског записа.

Маринковићу ће се судити у одсуству

Према речима Милана Јовановића, за Александром Маринковићем који се терети да је непосредни извршилац паљења његове куће, расписана је међународна потерница. Маринковић је, подсетимо, ове године престао да се појављује у суду, а поступак је у међувремену раздвојен у односу на њега. Према Јовановићевим сазнањима, имајући у виду да је за Маринковићем расписана потерница, суд ће вероватно донети одлуку да му суди у одсуству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси