Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Летонија забранила руски ТВ канал РТ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 07. 2020.

Аутор: М. К. Извор: Данас

Летонија забранила руски ТВ канал РТ

Летонија је забранила руски државни ТВ канал РТ уз образложење да је под контролом појединца који је под санкцијама Европске уније, саопштило је у уторак стално представништво земље у ЕУ.

Дмитриј Кисељев, због кога је Летонија покренула овакву иницијативу, стављен је на листу санкција ЕУ у марту 2014. због његове наводне улоге у промовисању пропаганде Кремља за подршку руске анексије Крима.

Према Савету за електронске масовне медије (NEPLP), телу за надзор медија, РТ и његова мрежа канала су „фактички под контролом“ Кисељева и настоје да представе Летонију као пропалу државу.

Међутим, Кисељев кога је руски председник Владимир Путин 2013. именовао за директора међународне новинске агенције Росија сегодња (Русија данас) која је у власништву Кремља, рекао је у уторак да РТ никада није био у његовој надлежности и оптужио је Летонију за русофобију.

Забрана РТ-а „сведочи о глупости, некомпетентности и русофобији оних у Летонији који доносе такве одлуке“, рекао је у интервјуу за московску радио станицу, јавио је АП.

„Мислим да Летонија мора да се извини РТ-у и врати му фреквенцију“, рекао је Кисељев. Маргарита Симоњан, директорка РТ-а, исмејала је одлуку Летоније на Твитеру, као и тврдњу да је канал у надлежности Кисељева.

НЕПЛП је саопштио да ће о својој одлуци информисати регулаторна тела за медије у другим државама-чланицама ЕУ, те да апелује на њих да и оне забране РТ, „наравно уз поштовање тога да све државе ЕУ примењују међународне санкције у складу са својим националним законом“, рекла је портпаролка сталног представништва Летоније у Бриселу.

„Координисани приступ регулаторних тела ЕУ би свакако био користан“, додала је она.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси