Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Након реакције групе новинара, одржана прва конференција о епидемији у КЦ Ниш
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 07. 2020.

Аутор: Милан Стојановић Извор: Н1

Након реакције групе новинара, одржана прва конференција о епидемији у КЦ Ниш

Клинички центар Ниш поново је почео да саопштава податке о епидемиолошкој ситуацији у том граду. У последња 24 сата, преминуо је један пацијент са коронавирусом, а петоро је критично - на респираторима.

Најављено је из Управе Клиничког центра да ће информације о епидемиолошкој ситуацији на којима ће бити саопштавани подаци не само за Ниш, већ и за читав југ Србије, бити сваког дана у подне, такође испред улаза у управу Клиничког центра, где је данас одржан пресс за који је владало велико интересовање новинара.

Непосредни повод за заказивање ове конференције је, заправо, писмо које је руководству установе упутила јуче група новинара из Ниша, међу којима је и репортер Н1 из овог града. У том допису је најављено да ће они данас у 11 сати доћи до управе, како би затражили одговор због чега је јавност ускраћена за информације о епидемиолошкој ситуацији.

Међутим, портпарол Клиничког центра Никола Марковић, који је био задужен да говори о овим стварима, тврди да то није повезано. Уверавао је да су многе информације објављене, попут оних о броју преминулих од ковида у Нишу.

"Вратите се назад на конференције, било је говора о томе... На свакој конференцији. Да ли имате још неко питање", упитао је Марковић.

Новинарка: Јел можете да нам накнадно доставите тај податак, ако сада нисте у могућности да то саопштите?

Марковић: Не, ми те податке нисмо надлежни да саопштимо, републички Кризни штаб јесте. То што су поједини новинари, њих десетак из медијских кућа упутили допис, то јест - самопозвали се на састанак у туђу кућу...

Новинари: Ово је свачија кућа...

Марковић: Ако сте ме питали, јел могу да одговорим на питање? Ако сте се самопозвали на састанак, а пре тога нисте комуницирали и договарали састанак на који сте се најавили да дођете... То апсолутно нема везе никакве са тим, већ има везе с тим што смо рекли на почетку. Дакле, последњих недељу - десетак дана било је различитих информација, и дезинформација и полуинформација, тако да смо се ми одлучили да од данас, свакога дана јавно, овде пред вама, износимо све податке који су битни. Хвала вам пуно.

Новинарка листа Данас Зорица Миладиновић каже за Н1 да су, заправо, за читаво време епидемије подаци из Клиничког центра сакривани и да смо их добијали "на кашичицу".

"Сакривање информација у време ванредног стања и у време епидемије је изузетно опасно, јер онда отварате простор за спекулације, незваничне информације, друштвене мреже... Шири се паника међу грађанима", каже Зорица Миладиновић, иницијаторка састанка са управом КЦ у Нишу.

Број оболелих са потврђеним коронавирусом у Нишу је 74, према информацијама добијеним данас.

Од последњих података, објављеним на сајту Клиничког центра - до данас, број је практично дуплиран, али надлежни уверавају да је епидемиолошка ситуација у Нишу стабилна.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси