Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милораду Додеровићу „Златна значка“ КПЗ Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2020.

Аутор: Драган Жика Стојановић Извор: ТВ Зона плус

Милораду Додеровићу „Златна значка“ КПЗ Србије

Нишки новинар, публициста и књижевник Милорад Додеровић овогодишњи је добитник Златне значке и Повеље коју по 45. пут додељује Културно просветна заједница Србије, а коју Министарство културе и информисања, иначе, додељује уз сарадњу са Дирекцијом за дијаспору Министарства спољних послова.

Додеровићу је ово признање припало поводом два јубилеја – 40 година професионалног новинарског рада и 25 година дописничког рада за програм на српском језику аустралијског државног Ес-Би-Ес радија. Овогодишње златне значке и повеље биће  уручене на свечаности на традиционалној свечаности  у Народном позоришту у Београду када се за такво окупљање стекну услови јер пандемија вируса ковид-19 још не посустаје.

Овим признањем колега Додеровић сврстао се међу више десетина најистакнутијих  појединаца из Србије, региона и дијаспоре са свих континената, књижевника, новинара, драмских, ликовних и музичких уметника, научника, привредника, чувара српског језика, културе и традиције, којима су током претходних година уручиване Златне значке КПЗ.

Милорад Додеровић је оставио дубок новинарски траг у нишком и српском новинарству, као и међу Србима у Аустралији. Добитник је Велике грамате Манастира Хиландар за велики допринос и прикупљању средстава међу Србима у Аустралији за обнову у пожару страдалог Хиландара. У трећем узастопном мандату члан је Управе Удружења новинара Србије (УНС), а у текућем мандату и члан Извршног одбора ове најстарије и најугледније српске новинарске асоцијације.

Од прошле године је и члан Удружења књижевника „Седмица“ у Франкфурту, које је иначе подружница  Удружења књижевника Србије. На Интернационалном сајму књига у Франкфурту октобра прошле године велику пажњу изазвао је његов роман „Хоџина кћи“, као и најновија књига „Седма сила без крила“ у издању новосадског „Прометеја“ и нишке Агенције „Свици“. Почетком ове године књига „Седма сила без крила“ награђена је на Светосавском сајму књига у Нишу признањем „Светосавски печат“.

- Бити у друштву овогодишњих добитника Златне значке КПЗ за мене је велико признање и част, а баш је украсило моје обележавање два професионална јубилеја. Иначе, ја у шали кажем то је само мојих „првих 40“ у професионалном новинарству и „првих 25“ за драге наше људе тамо далеко у Аустралији. Дакле, трајем још и остајем веран неким основним принципима наше професије коју је „пандемија“ уздрмала „инфодемијом“. Млађим колегама поручујем да је велика ствар говорити слободно, али да је много важније говорити истинито и одговорно. Све друго је таблоидна и Хајдпарковска слобода, метастазично опасна за новинарство. Истовремено,често цитирам легендарни први глас некадашњег Радио Ниша, свог поштованог колегу Сашу Димитријевића, који последњих година живи у Ослу. А он ми је у интервјуу за Ес-Би-Ес радио све о нашем послу „нацртао“ реченицом: „Бавећи се туђим судбинама и животима, новинар често заборави сопствени живот и породицу“ – рекао нам је поводом Златне значке КПЗ Милорад Додеровић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси