Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат Независност РТС: Лоша решења за генералног директора РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 07. 2020.

Извор: Данас

Синдикат Независност РТС: Лоша решења за генералног директора РТС

Самопрокламовани спаситељ и режимски човек нису кадровска решења за генералног директора РТС, саопштио је Синдикат Независност РТС.

Дан уочи расписивања конкурса за избор новог генералног директора Радио-телевизије Србије синдикат Независност РТС упутио је писмо јавности којим је објавио своје ставове о томе какав директор треба јавном сервису Србије.

„Са жаљењем констатујемо да, после објављивања последње двојице кандидата који остају у конкуренцији за ову важну функцију, Управни одбор није имао слуха за наше ставове, нити је, руку на срце, у већ потпуно обесмишљеном јавном простору медијске сфере, имао неки избор из кога је могао да ваљано бира“, истакли су они.

У финалном избору остала су, наводе, два кандидата од којих су обојица вишегодишњи запосленици ове куће (један уредник и водитељ, други сниматељ). Међу њима је, од стране једног дела медија, направљена видљива разлика која, међутим, нема упоришта у реалности.

„Последњих месеци, још и пре расписивања конкурса за генералног директора Радио-телевизије Србије, у јавности су почеле да ужурбано круже непроверене и олако пласиране вести о једном од кандидата за наведено радно место, Васку Васовићу, сниматељу ове куће. С обзиром да је та непринципијелна кампања последњим иступима самог Васовића и некритичким медијским прихватањем истих превршила меру доброг укуса, синдикат Независност РТС дужан је да јавности саопшти стварне чињенице о лику и делу самопрокламованог стручњака и спаситеља националне телевизије и радија, сниматеља Васовића“, кажу из синдиката.

Они наводе и да је сниматељ Васовић човек који се досетио да сам изгради своју каријеру онако како би желео да се она одвијала и да је такву потури медијима за које је очигледно од некога добио миг да ће му бити наклоњени и да нигде и никако неће проверавати његове биографске и друге наводе.

„Како би иначе било могуће да озбиљни медији објављују како је сниматељ Васовић својевремено (када?) одбио „бланко понуду једне (које?) америчке телевизије“? У коме се то озбиљном референтном систему узима за озбиљно таква биографска референца?“, питају се они.

Како би иначе било могуће, питају даље, да озбиљни медији објављују да су сниматеља Васовића „италијански новинари“ (који? када?) прогласили за „најбољег landscape сниматеља на свету“?

„Како би било могуће да озбиљни медији објављују да је сниматељ Васовић, у фирми од 2.600 људи колико РТС броји, усред пандемије вируса, добио потписе подршке за кандидатуру од „скоро свих запослених“?!? И да томе додају констатацију самог Васовића како је то „први пут у историји јавних сервиса у свету да је неко добио толико потписа“?! Како то да се ниједан од тих медија не запита бар о статистичкој методологији којом је истражена историја јавних сервиса широм света (више од 200 држава) па је тако „утврђено“ да никад такве подршке једном сниматељу није било? Како то да ниједан од тих медија не замоли на увид тај списак од две и по хиљаде потписа?“, стоји даље у саопштењу.

Они кажу да када говоре о сниматељу Васовићу „са којим су, на своју жалост, многи од нас имали прилику да раде своје емисије, ради се о човеку превеликог ега који очигледно не мари за стварне чињенице и спреман је да без зазора јавно говори како је „само он способан да јавни сервис врати на место које му по рангу у хијерархији и слави припада“, обећавајући успут и „враћање осмеха на лица запослених“, прогнозирајући како ће, ако овај његов пројекат успе, „успети и цела Србија“ итд, итд.“

Ради се о човеку који ће, истичу они, за задовољење своје сујете саботирати на сваки начин рад колега које је његова сујета означила као претњу себи самој. Ради се о човеку који ће по сунчаном дану покушати да спречи снимање са аргументом да „облаци нису распоређени“ као претходног дана кад је снимање почело (sic!).

„На крају крајева, кад говоримо о сниматељу Васовићу, говоримо о човеку који је у припремној канонади своје кампање за избор на превисоко место, упорно понављао како је он у РТС провео читав свој радни век и како је то, је ли тако, његова врхунска препорука за директорско место. Питамо Управни одбор РТС како је онда било могуће да сниматељ Васовић прође у други круг на конкурсу на коме је једна од пропозиција била та да кандидат мора поднети доказ о десетогодишњем стажу на „руководећим пословима“, коју је прописао сам Управни одбор? Ако је сниматељ Васовић и поднео неку такву потврду, како то Управни одбор није посумњао у њену веродостојност, ако је већ сниматељ Васовић, по сопственим речима, читав живот радио само у Радио-телевизији Србије?“, пише у саопштењу.

Сасвим је, кажу, видљиво и из тока предконкурсне кампање сниматеља Васовића, да он никада на РТС није ничим руководио; само је убрзано мењао шарена стакла пред објективом камере е да би његова слика била што обојенија, чему су се увек током тих деценија на РТС смејали како његове колеге сниматељи тако и остали радници ове куће.  Фатална грешка, погубна по даљу судбину урушеног јавног сервиса Србије, била би попети малог човека на високо место. Такву бруку ова већ избрукана кућа не би преживела.

С друге стране, наводе да избор Марка Милутиновића, уредника некадашњег Трећег канала и садашњег Одговорног уредника ПРП РТС, дакле такође дугогодишњег радника ове куће, човека блиског владајућој странци, никако не би обећавао да би било који од постулата слободног и независног новинарства био испуњен, из простог разлога што је управо потчињеност власти у последњих тридесет година од ове куће начинила установу која је за ругло читаве јавности.

„Јавни сервис свих грађана Србије овим је конкурсом дотеран до зида бесмисла и јаловости. Док око зграде Радио-телевизије Србије поново горе ватре народног протеста, Управном одбору ваља озбиљно размислити шта ће радити у даљем току овог конкурса да поново неком новом директору, изабраном на било који од познатих начина, први посао не би био реновирање уништене зграде коју су уништили они који плаћају њену егзистенцију“, наглашено је у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси