Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чечен: Држава је потпуно заробила медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 07. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Проблем истраживачког новинарства је што наша открића не долазе до већине грађана

Чечен: Држава је потпуно заробила медије

Извештавање медија током ванредног стања било је катастрофално и потпуно дисфункционално, док је код провладиних медија било сужено, јадно и без икаквих детаља, изјавио је ФоНету директор Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС) Бранко Чечен.

Чечен је, у серијалу разговора Пресступ, оценио да су грађани тако остали потпуно неинформисани, па није чудо што су сада запањени развојем догађаја у погледу ширења ковид-19.

У исто време, сматра Чечен, истраживачки и независни медији су покушавали да „лупају главом у зид, да ишчупају нешто и докажу“. У томе су, како је истакао, успели у неколико наврата, „али је јасно да су били ометани на сваки могући начин“.

И међународне организације медијску сцену у Србији оцењују као катастрофалну, подсетио је Чечен, јер грађанима не пружа чињенице и не информише их на време.

Према његовој оцени, држава је потпуно „заробила“ медије, а „власт је показала да гаји озбиљан презир према грађанима“ и према томе да они буду информисани.

Србија је друштво „без икаквог вентила, немамо парламент и механизме, као што је Агенција за борбу против корупције“, а омбудсман „звиждуће у страну и покреће истраге без ефекта“, указао је Чечен.

Наглашавајући да телевизије са националном фреквенцијом „једноставно не раде свој посао“, он је упозорио да „више немамо ни медије“ и да је дошло до „велике тензије“.

За њега су истраживачки центри „перјаница новинарства, не само у овој земљи него, и у целом региону“, уверен да је истраживачко новинарство изузетно развијено у Србији.

„Мислим да су заправо истраживачки новинари, откривајући кључне афере, показали шта је ова власт и колико је ово ауторитаран систем“, рекао је Чечен.

Он је улогу истраживачког новинарства оценио као веома одговорну „зато што смо остали последњи шалтер на који грађани могу да се обрате, што је ласкаво за нас, али катастрофално за Србију“.

Говорећи о факторима одговорним за такво стање у медијима, Чечен је предочио да „ми пре свега имамо потпуно размонтиране механизме демократије“.

Он је напоменуо да „немамо где да заштитимо своја права“ и образложио да свако може да их наруши на било који начин.

„На примеру Оливера Ивановића видимо да то може да буде чак и убиство, а на примеру колеге Милана Јовановића да то може да буде и покушај убиства, и да ником не фали длака с главе. Ми смо хаотична диктатура“, оценио је Чечен.

За њега је највећи проблем истраживачког новинарства што „наша открића не долазе до већине грађана, а за природу посла који радимо имамо веома мало заштите“.

„Полиција обично делује према симптомима, а никако према узроку, према наручиоцима и организаторима притисака, претњи и покушаја физичког насиља“, објаснио је Чечен.

Како је оценио, „истраживачки новинари нису довољно плаћени, нити је њихов радни статус претерано заштићен“.

„Мислим да се истраживачким новинарством бавите само ако имате веома много ентузијазма, ако снажно верујете у мисију истраживачког новинарства и ако вас то пали“, рекао је Чечен.

По његовом мишљењу, нема смисла говорити како је изгледало извештавање током предизборне кампање „јер то није била предизборна кампања, него показна вежба из лажираних избора, унапред намештених и заправо бесмислених“.

Солидарност постоји само између новинара независних медија, истакао је Чечен, који сматра да „огромна већина наших колега из мејнстрим медија звиждуће и окреће главу у страну, док новинаре бију по улици и покушавају да нас убију“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси