Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Комисија се није бавила истрагом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2020.

Извор: Танјуг

Матић: Комисија се није бавила истрагом

Председник Комисије за истраживање убиства новинара Владе Србије Веран Матић изјавио је данас да су оптужбе одбране да се та комисија уплиће у процес у вези случаја убиства Славка Ћурувије без конкретних аргумената, доказа и чињеница.

Матић је у интервјуу за Недељник рекао да мисли да је на самом почетку постојала намера да се суђење што више политизује тако што би се инсистирало да он буде сведок и онда да се прави „парада од испитивања“.

"Ја немам никакве додирне тачке са радом Славка Ћурувије, нити смо се приватно дружили. Тако да не постоји ниједан разлог због којег бих био сведок“, каже Матић.

Он мисли да је постојала идеја да не буде посматрач у судници, јер да је судско веће прихватило предлог да буде сведок, онда не би могао да прати суђење, као што, како наводи, није могла да прати ни Љиљана Смајловић, која на крају није ни сведочила.

Наводи да је одбрани било битно да само суђење не добије медијску и друштвену пажњу какву заслужује, а самим тим и да без веће пажње пролазе опструкције и предлози одбране.

Матић каже да је као посматрач износио своје ставове и сазнања о доказном поступку, потезима адвоката одбране, сведочења... Наводи и да је на оптужбе да је то притисак на судско веће, сама председница већа прокоментарисала да на веће нико и ништа не може утицати.

Матић подсећа да је Комисија за истраживање убистава новинара основана са намером да истражи све разлоге због којих случајеви убистава новинара нису стигли до оптужнице и процесуирања.

Упитан да ли је писао оптужницу и како тумачи такве тврдње одбране, он је казао да се Комисија није бавила истрагом нити је утицала на писање оптужнице, јер за то нема ни овлашћења нити квалификованост.

Навео је и да је Судско веће врло чврсто водило процес не дозвољавајући адвокатима да буду недисциплиновани као у првостепеном поступку те да то веће има капацитет да отвори расправу и донесе пресуду.

Истиче и да је од самог убиства Ћурувије, приметно спиновање и покушаја његове дискредитације која има за циљ да се оправда све што је учињено, како њему, тако и новинарима Европљанина, Дневног телеграфа, породици, те да се то чини и данас.

То је доказ да имамо снажно присуство духа деведесетих и 20 година. Одсуство озбиљног суочавања са злом прошлошћу тера нас да се стално вртимо укруг, без озбиљне перспективе да се направи неопходна еволуција. Због тога је важно да имамо брже успостављање правде“, поручио је Матић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси