Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радници РТС: Скандалозно писмо Синдиката Независност РТС које је објављено у листу Данас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2020.

Извор: Данас

Одговор Радника РТС-а на писмо Синдиката Независност РТС-а

Радници РТС: Скандалозно писмо Синдиката Независност РТС које је објављено у листу Данас

Скандалозно писмо које је објављено у Дневном листу Данас је у најмању руку малициозно, злонамерно, а по својој садржини и увредљиво за све нас који радимо на пословима сниматеља у РТС-у, пише у одговору Радника РТС-а.

Њихов одговор преносимо у целости:

Равно 15 пута у овом памфлету користи се реч сниматељ као и једном у множини – сниматељи.

Нашој професији се кроз један омаловажавајући тон даје статус малих људи који су се дрзнули да се кандидују за превелики залогај.

По својственом арогантном и циницном стилу и маниру којим је писмо написано јасно упућује на аутора чланка.

Тај исти аутор се прославио не само текстом свог серијала већ и Митски јаким кадровима наше Сниматељске Легенде Боже Лоса.

Та слика је најмање исто говорила и сведочила колико и текст новинара. Да не помињем сјајну монтажу, изузетно квалитетан тон…

Овакав текст може да напише само један беспризоран, надобудан дрипац од човека. Једино што је добро из овога произашло је то да се разобличио како он, тако на жалост и многи други.

Понајпре они који имају моћ, ментори оваквих памфлета.

То говори да нас респектују и зазиру од нас. Има шансе. Најмање што ће се десити после свега је да ће професионалци из производње тв преноса у будућности бити препознати као могући носиоци најважнијих менаџерских позиција у РТС-у . А зашто и  не би ?

Да додамо да нису само сниматељи у незавидном положају већ велики део радника, посебно у продукцији.

Чињеница је да је 75 одсто запослених у катастрофалној позицији по свим питањима и то јесу највише директни извршиоци основне делатности.

Синдикат Независност је јуче пљунуо нашег колегу Васка, а сутра то може да се деси било коме од нас.

Такође смо дошли до сазнања да иза писма стоје три имена, а не сви чланови одбора (има их 14).

Цитирам делове једне од порука колега:

„У Синдикат Независност сам се учланио због наратива у свом имену, а исчлањујем се због синонима који је кулминирао оним срамним саопштењем од јуче, 13.07.2020. Они су, дакле, класичан синоним који мења тезу. Нити је „независан“, нити се бори „синдикално“ за права радника.

У неколико састанака које сам имао у мом дописништву у Нишу, у којем иначе радим, нисам добијао логичне и мени потребне одговоре и оно што ме је посебно разочаравало је вокабулар који су руководиоци овог синдиката користили на тим састанцима. Користили су искључиво демагошке и администрстивне фразе, у маниру полуписмених представника бирократске класе.

Све одговоре које су ми остали дужни, добио сам од Васка Васовића. Од њега сам добио информацију како треба да функционише систем ЈМУ РТС, кога апсолутно подржавам. И није тачно ништа од онога што пише у јучерашњем срамном саопштењу, у којем тотално дилетански и као на пијаци нападају човека од професионалног и личног интегритета.

Не желим више да губим времена са таквим људима и овим путем тражим званично исчлањење из Синдиката Независност РТС-а и себе од данас, 14.07.2020. године не сматрам за члана тог синдиката“.

Драган Живановиц  (мб 06156)

Ми му се придружујемо.

Олгица Стојановић  (мб 07067) и Татјана Солдатовић Манојловић  (мб 06438)

У свим гранама индустрије, самим тим и у медијима, када постоји тржиште, а при том се и поседује кадровски потенцијал, за неупошљеност радника је по свим правилима економије и бизниса крив менаџмент који руководи фирмом.

У ЈМУ РТС се годинама, па и деценијама мењају тезе. Неспособност менаџмента се кажњава тако што се отпуштају радници, и по правилу из продукције. Радници у немогућности да искажу свој потенцијал завршавају на социјалним програмима. Уместо да својим радом попуњавају „програме“ своје матичне куће, попуњавају „социјалне програме“.

Попуњавање социјалних, а не програма које ЈМУ РТС поседује је искључива одговорност досадашњих менаџмената. Занимљиво је да никада на челу менаџмента никада није био човек који се школовао и кроз школовање имао икада предмет „ТВ и фимска продукција“. Још мање су имали предмете о аудио визуелним садржајима.

Ово треба да буде опомена садашњем и сваком будућем менаџменту, а на основу досадашње пословне и судске праксе да се ми радници продукције нећемо помирити са чињеницом да због нечијег незнања ми сносимо последице.

Цитирам члана УО синдиката Независност:

„Е, овако.. Ја сам члан Главног одбора Независности…Без претераног уношења у ситнице, пошто сам видела овај текст, обратила сам се свим члановима и председнику. Моје мишљење о садржају нећу износити, али је текст написан и објављен без мог знања и сагласности, и ја сам апсолутно против тог геста. Обавештена сам да су текст именом потписале три особе, у своје име. Да ли је то тачно, не знам. Зашто је онда текст представљен у овој форми, ни то не знам.  Знам да ћу предузети неке кораке, да ја више не будем део нечега у шта нисам упућена. Толико од мене, у моје лично име. Поздрав.“

Писмо је скандалозно и увредљиво не само по В. Васовица – вређа свакога од нас који смо ставили свој потпис у знак подршке његовој кандидатури, а има нас…

Један прут се лако сломи, сноп тешко.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси