Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Црногорска полиција: Нисмо добијали захтеве с Малте у вези с убиством новинарке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2020.

Аутор: Бета Извор: Н1

Црногорска полиција: Нисмо добијали захтеве с Малте у вези с убиством новинарке

Директор црногорске управе полиције Веселин Вељовић изјавио је да полиција није добијала директне захтеве од полиције Малте у вези са убиством малтешке новинарке Дафне Каруана Галиције, објављено је на Твитер налогу Управе полиције.

"Извршеним проверама утврђено је да убијена новинарка као ни осумњичено лице Y.Ф. нису посећивали Црну Гору", рекао је Вељовић.

Полиција Малте од Управе полиције није тражила било какве провере за црногорску компанију која газдује ветроелектраном Можура, фирме Можура Wind Park д.о.о, као "ни лица у том друштву", тврди Вељовић.

Директор Управе полиције је казао да нису од полиције Малте добијали захтеве за провере фирми које се помињу да су повезане са ВЕ Можура као ни за евентуалне повезаности са државним званичницима Црне Горе.

"У случају конкретних захтева од полиције Малте у вези са случајем убиства новинарке Дафне Каруана Галиције, Управа полиције ће поступати благовремено и тим захтевима ће дати приоритет у свом раду", казао је Вељовић.

Син Дафне Каруана Галиције, новинарке убијене пре три године на Малти, Метју Каруана Галиција открио је да је председник Црне Горе Мило Ђукановић био кључна особа из Црне Горе којом се његова мајка бавила док је истраживала случај Можура.

"Испитивала је везе Ђукановића, премијера Малте Џозефа Муската и владајуће елите у Азербејџану", рекао је он у интервјуу Вијестима.

Он је навео и да би америчким и европским властима требало да привуче пажњу могућност да је рачун у банци грчког бизнисмена са црногорским пасошем Петроса Статиса коришћен као црни фонд за корупцију.

Црногорски пројекат Можура ветроелектране покренут је 2010. године, као први велики пројекат система обновљиве енергије у Црној Гори.

Концесију за изградњу и покретање ветроелектране освојила је шпанска компанија Ферса Реноваблес, која се касније спојила са другом компанијом Аудакс Реноваблес (Audax).

У новембру 2015. године малтешка влада објавила је да државна компанија Енемелта купује овај пројекат.

Рачуни које је објавила Ферса и корпоративни записи у Црној Гори открили су да је Ферса продала 99 одсто свог удела у Можуру посреднику, компанији са седиштем на Сејшелима, названој Цифидек (Cifidex Ltd). Преостали један одосто удела компаније који је био у власништву црногорске компаније, такође је продат Цифидексу.

Према подацима у јавним евиденцијама, како је објавио Ројтерс, Цифидекс је деонице Можуре купио 10. децембра 2015. године за 2,9 милиона евра. Две седмице касније Цифидекс је продао своје деонице Енемалти. У својим рачунима, Енемалта је навела да су платили 10,3 милиона евра, три пута више од оригиналне цене.

Власништво над Цифидексом, као ни могућа зарада, нису откривени у јавним евиденцијама. Ројтерс такође није могао да утврди како је или зашто Цифидекс укључен у продају.

Аудакс компанија је такође одбила да подели са Ројтерсом детаље о Цифидексовом власништву. Они су навели да су ветроелектрану продали због стратешких разлога.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси