Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И новинари закорачили у „златно доба“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2020.

Аутор: Владимир Мандић Извор: www.danubeogradu.rs

И новинари закорачили у „златно доба“

Грађани Србије (2020-2025) још нису осетили благодети „златног доба“ о коме готово сваког дана прича Александар Вучић, али су у њега, поред властодржаца и ботова, закорачили и – новинари.

„Златно доба“ је синоним за обиље, које већи део напаћеног народа у овој прелепој земљи још само сања. Насупрот њему, мањина ужива у благодетима и привилегијама којима их обасима диктаторски режим.

У томе ужива и добар новинара три телевизије са националном фрекфенцом, таблоида и прорежимских дневних новина. Истина, њиховим уредницима је све теже да опстану у кругу привилегованих: ем је слабашна, нејединствена и никаква опозиција израубована тема, ем је све теже наћи „пљуваче у даљ“ и „аналитичаре“ који ће попунити ступце и сате предвиђене за информативни програм.

Уз то, ту су и десетине хијљада демонстраната који су до недавно шетали широм Србије, хиљаде лекара, просветних радника, уметника, глумаца, који се својим потписима на петицијама противе започетим корацима ка „каменом добу“ и апсолутизму једног владаоца, а они су, ипак, потенцијални читаоци гледаоци.

У „златно доба“ ушли су, веровали или не, и новинари независних и истраживачких портала, две кабловске „тајкунске“ телевизије, два, три слободна недељника и опозиционог „Данаса“?!

Како?

Па, лепо: пред истраживачким новинарима и колумнистима је толико обиља – тема и афера којима их обасипају режимлије, да ни физички не стижу да уживају и да се „диве“ актерима.

Они, после јутарњег читања новина и гледања и слушања јутарњих ТВ-програма, сваки потенцијални случај забележе на папирићима, које потом стављају у шајкаче или шешире и насумично извлаче један о коме ће писати. Свеједно је који ће извући, јер већина има исту медијску тежину.

Њихови уредници су на великим, али слатким мукама – шта објавити одмах, а шта у наредних месец, два, три…

Чувеног бацања чланака у кош више нема, јер ова власт месецима не „затвара“ случајеве нити коме одговара за (не)учињено. Сличних текстова је толико, а разликују се само у стилу, епитетима и вештини употребе придева којима се описују сва (не)дела оних који слепо слушају и раде како им вођа каже. Наравно, често превлада и потпис колумнисте.

Несувислим изјавама, лажним обећањима, неистинама, прикривањем чињеница и битних података, злоупотребама, претњама, сарказмом… званичници пуне ступце малог броја гласила која својим утицајем, истина, не могу ни да „примиришу“ прорежимлијама.

Зато се Вучић, Брнабић, Вулин, Мали, Лончар, Дачић, Ђурић, Стефановић, Доловац, судије Уставног суда, Иринеј, „напредњаци“… најчешће и не обазиру на свакодневна прозивања, већ још више, брже, боље и јаче истичу сву своју самовољу и бахатост и не хају за противуставно и незаконито понашање.

Као доказ овим мојим тврдњама може чак и послужити и јучерашњи дан.

Иако недеља, па још нерадна, тема за истраживање и колумне је било колико ти само демократска душа пожели:

  • интервју Ане Брнабић ТВ Првој у коме је чешће хвалећи споменула Вучића него што то чини Весић „пљујући“ Ђиласа;
  • ћутање Српске листе о предлогу косовског закона о ОВК и поред изјаве Вучића;
  • најава Вучића, после сусрета са Аном Брнабић у башти његових родитеља, да ће угоститељи и туристички радници ускоро (после шест месеци вапаја) чути лепе вести;
  • продаја оружја Јерменији преко приватних фирми;
  • изградња нелегалног објекта од 4.000 квадрата у Врњачкој Бањи, поред најпопуларнијег извора лековите воде;
  • „случај др Лејле Ћеранић“;
  • експлозија џипа у Ваљеву и пуцњава у Сурчину;
  • нови инцидент на Телевизији Хаппy и реаговање министарке Михајловић…

Све у свему, ето и првих корака колумниста и новинара-истраживача у „златно доба“. Истина, ту и тамо доживљавају и претње ботова, страхују за свој живот и судбину њима блиских особа, понеко бива и приведен па пуштен, понеко добије и батине, али шта је то наспрам узбуђења и адреналина који обиљем тема подстичу промотери „златног доба“.

Па, сад кажите да нисам у праву?!

П. С. Да буде јасно, ова белешка не односи се на мизерне плате и хонораре већине новинара, који могу да конкуришу и за Гиниса.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси