Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гости Н1: Поплава лажних вести и теорија завере, шарлатани остају некажњени (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2020.

Извор: Н1

Гости Н1: Поплава лажних вести и теорија завере, шарлатани остају некажњени (ВИДЕО)

Јелена Клеут, доцент на Филозофском Факултету у Новом Саду, и Стефан Јањић трагач "Fake News"-а, оценили су у Новом дану да је пандемија коронавируса допринела "инфодемији", масовном ширењу лажних вести и дезинформација, као и да је у нашој земљи приметна политизација те сфере. Они су истакли да "они који највише шире панику и они који највише зарађују од тога, остају некажњени".

"Просечном читаоцу, гледаоцу и кориснику интенета заиста није лако да се снађе у једном тако загађеном медијском простору. Поред лажних вести и дезинформација, са кризом коју је изазвао коронавирус, имамо и ширење теорија завере. То су неке идеје да моћни људи не желе добро нама, да препредено раде против нас, кују заверу како би нас уништили или контролисали. Овакве приче корисницима интернета искачу скоро сваки други дан на мобилном телефону", рекла је Клеут.

Јањић наводи да су неке од најчешћих лажних вести на које су корисници интернета наилазили код нас су да се коровирус може излечити комбинацијом парацетамола и алкохола, као и да је читава пандемија коронавируса покренута да би НАТО запрашио Србију сарином или да кружи изнад нас и засипају нас пластичним снегом.

"Када видите такве вести и када се питате да ли је заиста неко могао ово да измисли, добијате одговор у броју шерова и лајкова испод таквих вести. Видите да су оне врло занимљиве читаоцима, ма колико биле бизарне, као и да постоји део публике који је спреман да поверује у разноразне псеудонаучне наративе. Рекао бих да се ту често ствара опсена око неких базичних појмова из фармације, хемије и физике, односно око нечег што је зрачење, атом или електрисање, и да је након тога на основу незнања људи веома лако пласирати дезинформације које се тичу науке", напомиње Јањић.

Он оцењује да се у овом периоду појавио "велики број шарлатана, који користе различите мултимедијалне платформе како би пласирали своју верзију истине".

"На томе они зарађују. Да ли на популарности или финансијски, то зависи од случаја до случаја. Образац је тај да вам понуде једну причу која делује врло занимљиво и допадљиво. Ми се налазимо у ситуацији када не знамо када ће се пандемија завршити и ту где наука нема одговор, ту ускачу разноразни шарлатани који нуде решења и своја појашњења. Са једне стране нуде магичнне препарате којима можете да се заштитите од короне или излечите, а са друге стране вам нуде бајковиту верзију догађаја, где постоје јасна поларизација јунака, на позитивце и негативце", каже Јањић и додаје да се  због тога у великом броју теорија завере као кључна особа појављује Бил Гејтс.

Политизација лажних вести и неодговорност 

"Некада су то били Сорош или Ротшилд, односно фигуре које је лако замислити, познате широкој јавности, и у које је лако упрети прстом", поручује Јањић.

Клеут сматра да ширење дезинформација морамо сагледати у локалном контексту, односно да је скоро све у нашем друштву политизовано, па је то исти случај и са ширењем лажних вести.

"Имате пример надрилекарства власника Пинка које је остало без одговора, а које се јако добро уклапа у ширење знања о основним концептима физике и хемије. Ту видите да инструменти који у другима земљама служе да решавају проблем, код нас само генеришу додатне проблеме", истиче Клеут.

Јањић подсећа на случај новинарке Ане Лалић која је била ухапшена због објављивања информација из КЦ Војводина, и многих насловних страна таблоида које су обиловале лажним вестима, а које су прошле без икаквих санкција.

Он напомиње да смо имали примере да се грађанима поручивало да нам се приближава "шпански и италијански сценарио", као и да је то прошло такође без икаквих санкција.

"Они који највише шире панику и они који највише зарађују од тога, остају нетакнути", подвукао је Јањић.

Клеут је најаве државних званичника о вакцини против короне назвала "лажним обећањем", и додала да многи носиоци највиших функција у својим земљама настоје да ширећи дезинформације остваре политичке поене.

"Проблем је када се у јавности пласирају полуинформације које остављају брисани простор, да би сумњивци кренули да интерпретирају о последицама. Уколико власти не дају комплетну, јасну, прецизну и проверљиву информацију, ствара се плодно тло да се дезинформације шире", рекла је Клеут.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси