Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истраживање: Тровања и фатални исходи због дезинформација о ковиду-19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 08. 2020.

Аутор: Хина Извор: Н1

Истраживање: Тровања и фатални исходи због дезинформација о ковиду-19

Према резултатима истраживања објављенима у часопису “American Journal of Tropical Medicine and Hygiene” око 5.800 особа је хоспитализовано због последица веровања у лажне информације на друштвеним мрежама, преноси ББЦ.

Многи су преминули након што су пили метанол или средства за чишћење на бази алкохола погрешно верујући да ти производи штите односно лече од вируса.

Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је да се епидемија лажних вести односно „инфодемија“ повезана са ковидом-19 шири једнако брзо као и сам вирус, а теорије завере, гласине и стигматизација у друштву оболелих допринели су смрти и повредама људи.

Многе су жртве следиле савете који су им личили на праве здравственим савете  као што су конзумирање велике количине белог лука и узимање велике количине витамина као начин спречавања заразе, наводе аутори студије. Други су конзумирали напитке попут крављег урина.

Такво понашање могло је да остави озбиљне последице по здравље тих људи, упозорили су научници.   Они закључују да је на међународним телима, владама и друштвеним мрежама да се  боре против епидемије лажних информација.

Технолошке компаније које управљају друштвеним мрежама изложене су критикама да споро реагују на тај проблем, а и законодавна тела су спора у регулисању одговорности за ширење лажних вести.

Друштвене мреже омогућиле су преварантима да искористе пандемију продајући неделотворна средства против вируса, па су људи уплаћивали новац за „чудесне минералне препарате“, а добијали разблажени избељивач.

Исто тако, противници вакцинација могли би путем друштвених мрежа да убеђују људе да се не вакцинишу, а дезинформације могу да буду веома опасне, упозоравају лекари.

Упркос томе што друштвене мреже сада уклањању или означавају као нетачне све дезинфромације о коронавирусу недавна анкета у САД показала је да 28 одсто Американаца верује да амерички милијардер Бил Гејт жели да уз помоћ вакцине људима уграђује микрочипове.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси