Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ухапшено 65 новинара од изборног дана у Бјелорусији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 08. 2020.

Извор: www.media.ba

Ухапшено 65 новинара од изборног дана у Бјелорусији

Док трају протести због резултата предсједничких избора у Бјелорусији, Удружење новинара Бјелорусије (БАЈ) је забиљежило 160 случајева грубих кршења права новинара, укључујући произвољне казне затвора, новчане казне и премлаћивања.

Најмање 19 новинара је приведено на дан предсједничких избора, у недјељу, 9. августа, а ова пракса настављена је и током протеста.  Укупно је ухапшено 65 новинара од дана одржавања избора, међу којима су ухапшени локални и страни новинари. Поред овога, најмање седам новинара полиција је тешко претукла и озлиједила.

Удружење је такођер извијестило да су власти игнорирале око 30 захтјева новинара страних медија за дозволу да извјештавају о изборима и нису одговориле на њихове упите у року од 20 дана предвиђених законом, чиме су власти, како тврди удружење, намјерно спријечиле новинаре да извјештавају.

Према Удружењу новинара Бјелорусије, државни притисак на медије појачао се покретањем кампање за предсједничке изборе 8. маја 2020. године и интензивирао пред изборе и након објаве резултата.

На изборима, према званичним подацима око 80 посто гласова је добио Александар Лукашенко којем је ово шести мандат као предсједник Бјелорусије. Лукашенко је предсједник од 1994. године, а 2004. године укинуто је ограничење предсједничког мандата. Противнички кандидати изразили су незадовољство због резултата, а хиљаде људи је изашло на протесте.

Броје медијске организације, међу којима и Међународна федерација новинара, апелују на бјелоруске власти да ослободе затворене новинаре и зауставе масовно угрожавање медијских слобода.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси