Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дарко Шпер (Независност): Да се влада придржавала закона, запослени у РТВ-у не би остали без посла
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 08. 2020.

Аутор: Бета Извор: Н1

Дарко Шпер (Независност): Да се влада придржавала закона, запослени у РТВ-у не би остали без посла

Повереник Синдиката Независност у Радио-телевизији Војводине (РТВ) Дарко Шпер изјавио је данас да 200 запослених у покрајинском јавном медијском сервису не би остало без посла да се Влада Србије придржава Закона о јавним медијским сервисима и о износу таксе.

„Наш управни одбор има ту слободу да, заједно са УО Радио-телевизије Србије, сам формира износ претплате за јавне сервисе и да на основу тога ми имамо неки сигурни новац. Овако зависимо од воље политичара и самим тим је све јако неизвесно и по ко зна који пут се показује колико је то опасно“, рекао је Шпер за телевизију Н1.

Додао је да заменик генералног директора РТВ-а Јожеф Клем „нема времена“ већ осам месеци да прими било кога из синдиката, како би разговарали о проблемима запослених.

Према његовим речима, од 250 људи који су на РТВ-у запослени преко агенције, њих 200 ће вероватно остати без посла од 1. септембра.

„Нико из руководства РТВ-а их није позвао да им то саопшти. Они долазе на посао, њих 250, а знају да њих 200 неће преживети у овој фирми. Да ли ће више од 50 људи бити и даље ангажовано од 1. септембра, то је питање од милион долара на које одговор зна само генерални директор, јер планирају да неке људе ангажују на уговоре о такозваним привремено-повременим пословима“, казао је Шпер.

Генерални директор РТВ-а Миодраг Копривица рекао је раније да се „нада“ да ће отпуштање бити „привременог карактера“ и да ће људи до краја године бити враћени на посао, уколико држава врати новац РТВ-у који је ребалансом одузела.

Дарко Шпер је навео да је неколико запослених којима прети губитак радног места звало агенцију да пита шта ће бити с њима од 1. септембра.

„Само им је речено да уколико послодавац не буде уплатио нова средства јер су потрошена актуелна, биће проглашени за технолошки вишак. Мислим да ту закон више штити агенцију него наше запослене. Али, у сваком случају, наш синдикат им стоји на располагању и сваки запослени који остане без посла ће имати бесплатну правну помоћ нашег синдиката“, навео је Шпер.

Према његовим речима, чак и да сутра РТВ добије тих 200 милиона динара који су им ускраћени ребалансом буџета Србије, људи који су запослени преко агенције не могу да остану на послу, јер је ангажовање агенције посао који захтева тендерску процедуру од месец и по до два.

„Они ће, ако остану до краја године, бити ангажовани или као хонорарци или ће бити стално запослено њих 50, што најављују. Прво и основно је да ли ће ти људи уопште хтети да се врате у кућу која је толико несигурна и која их свако мало отпушта па враћа. Међу људима који су на тај начин запослени на РТВ-у има и оних који су и више од 10 година били запослени на РТВ-у у овом или оном статусу, али се фактички никада нису за стално запослили. Ти људи су очајни, ту имамо и људи са породицама. Почиње школа, деца им иду у школу и ја просто не могу да верујем да смо ми први којима се то дешава у овој држави“, навео је Шпер.

Додао је да из кабинета председнице Владе Србије Ане Брнабић још увек није стигао званичан одговор на отворено писмо Синдиката Независност, а у вези са отпуштањем запослених.

„Њихов незваничан одговор је да је ово сада техничка влада и да се неће разговарати о томе до формирања нове владе“, казао је Шпер.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси