Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж је размишљао о самоубиству, изнова гледао како Праљак испија отров у Хагу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 09. 2020.

Аутор: Индепендент, РТС Извор: РТС

Асанж је размишљао о самоубиству, изнова гледао како Праљак испија отров у Хагу

Докторка Сондра Крозби, која је оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа обилазила док је био у еквадорској амбасади, испричала је суду да је он имао мисли о суициду, те да је изнова гледао снимак како хашки осуђеник Слободан Праљак у судници испија отров.

Бивши генерал-пуковник Хрватске војске Слободан Праљак је 2017. године у хашкој судници, неколико тренутака након што му је потврђена казна затвора од 20 година због ратних злочина, испио отровну течност из бочице.

"Слободан Праљак није ратни злочинац и с презиром одбацујем вашу пресуду", узвикнуо је Праљак пре него што је попио отров. Он је преминуо у болници два сата по испијању отрова.

Снимак овог догађаја више пута је гледао оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж док је боравио у амбасади Еквадора у Лондону, испричала је др Сондра Крозби која је обилазила Асанжа у амбасади.

Oна је током саслушања за Асанжово изручење испричала да је приметила велико погоршање психичког и физичког стања Асанжа током боравка у амбасади, где је чекао азил од Еквадора како не би био изручен САД.

Др Сондра Крозби рекла је да јој је током посете у фебруару 2018. године Асанж испричао да мисли о самоубиству, те да о томе размишља "врло намерно" и "бинџује" снимак Праљка у Хагу. 

Асанж је више пута паузирао снимак и анализирао Праљков израз лица док врши самоубиство, испричала је докторка Сондра Крозби, професор медицине на Универзитету у Бостону.

Психијатри и браниоци Џулијана Асанжа упозорили су пре неколико дана да би он могао да покуша да се убије ако буде послат Сједињеним Америчким Државама због оптужби за шпијунажу.

Саслушање о изручењу је почело 7. септембра и требало би да траје до почетка октобра, а очекује се да ће судији Ванеси Бараитсер бити потребне недеље или чак и месеци да донесе одлуку. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси