Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  МАЊЕ ЛАГАЊА – Преузми ПРОВЕРИ МЕ екстензију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 09. 2020.

Аутор: Тим Истиномера Извор: Истиномер

МАЊЕ ЛАГАЊА – Преузми ПРОВЕРИ МЕ екстензију

Како би читаоцима најпосећенијих информативних портала у Србији омогућио да лакше препознају неистине и злоупотребе чињеница у изјавама политичара и јавних функционера, Истиномер је унапредио своју екстензију за интернет претраживаче “Провери ме”.

Нова верзија екстензије је доступна за Google Chrome и Mozzila Firefox интернет претраживаче.

Када инсталирају „Провери ме!“, читаоцима web издања Блица, Вечерњих новости, Б92, Курира, Н1, Данаса и Телеграфа визуелно ће бити обележене изјаве које је Истиномер оценио као (не)истините.

Такође, читаоци ће моћи да селектују изјаву политичара у чију истинитост или доследност сумњају и једноставно је пошаљу тиму Истиномера на проверу (обележите текст који желите да проверите, десним кликом изаберите „Провери ме“ и тиме сте послали изјаву Истиномеру).

О томе колико је неопходна „Провери ме“ екстензија довољно говори податак да је од 110 изјава које је Истиномер проверио у првих девет месеци ове године, чак 90 одсто њих добило негативну оцену. Већину тих изјава Истиномер је пронашао на информативним порталима који, често без било какве провере, свакодневно објаве десетине вести и пренесу исто толико изјава политичара. Није новост да су заобилажење истине и манипулација чињеницама традиционалне дисциплине у којим побеђују домаћи политичари, а захваљујући модерним технологијама, чини се да се лажи шире брже него икада.

Истиномер је, захваљујући „Провери ме!“ екстензији међу добитницима награде за иновације у области фектчекинга коју додељује Facebook Journalism Project и Глобална мрежа фектчекера (IFCN).

Инсталирањем и употребом екстензије не нарушава се приватност корисника, нити се прикупљају лични подаци.

Преузми “Провери ме!” екстензију:

Google Chrome ЛИНК
Mozzila Firefox ЛИНК

Коментари (2)

Остави коментар
сре

30.09.

2020.

Вукицаanonymous [нерегистровани] у 09:28

Истина? Шта то беше?

Нас из прошлог века су од малих ногу учили да реч истина нема множину, једна једина је, доказива, некад лако, понекад теже, али-доказива! У 21. веку више готово ништа није као што изгледа, па је и сам појам постао дискутабилан. Кад свако има своју "истину", трагикомично делују они који се, као "Истиномер", самопрокламују у арбитре и "истинољупце", али-шта да се ради? Од нечег мора и да се живи, зар не?

Одговори
пон

28.09.

2020.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 22:46

?????

А шта ако не верујем "Истиномеру"?
Дуже, много дуже и пишем и читам, него што они постоје, а ни у своју истинитост ме нису уверили!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси