Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Првановић: Ако уђем у УО РТС примењиваћу "булдожер дипломатију"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2020.

Извор: Н1

Првановић: Ако уђем у УО РТС примењиваћу "булдожер дипломатију"

Истраживач у београдском Институту за физику Слободан Првановић предао је данас РЕМ-у потребну документацију за конкурс за члана Управног одбора (УО) РТС, рекавши да ће ако успе да уђе у УО примењивати "булдожер дипломатију", и да "никакви компромиси нити преговарања не долазе у обзир, јер једноставно закони морају да се поштују".

"Још пре неколико месеци сам покренуо иницијативу међу колегама у оквиру академске заједнице да тражимо да РТС поштује законе у сфери информисања грађанства. РТС најдиректније крши Закон о јавним медијским сервисима, јер не омогућава грађанима потпуне информације, пристрасно поступа, заступа интересе владајуће странке, нема критички однос према Влади. Таква ситуација траје ко зна колико", казао је Првановић у N1 Studio Live.

"Залагао бих се за законитост у раду и поштовање закона... Учинићу све у оквиру институције система да урадим све што могу да доведем РТС у законске оквире", истиче он.

На питање да ли задовољава неформални услов, а то је политички, рекао је да "претпоставља да га не испуњава, али и да тај неформални услов не би смео да буде услов".

"Ако се за то определе, за тај неформални политички услов (чланови РЕМ-а), онда желе да РТС настави да крши закон. Тиме би они преузели одговорност да су омогућили РТС-у да постане партијско гласило а не јавни сервис", оцењује Првановић.

Он наводи да га је, када је први пут покренуо иницијативу унутар академске заједнице за критику рада РТС-а, "обрадовало", што јој се потписом придружило 144 колега, јер је очекивао да ће је потписати свега 10-15 њих.

"Али, са друге стране, нас има око 10.000 и огромна већина ћути и не предузима ништа, што мислим да је заиста срамно. Интелектуалци имају и ту друштвену одговорност, морају да буду друштвено ангажовани, да помогну да држава и друштво напредују, а не да воде рачуна како да се умилостиве власти, да дођу до нових пројеката и хонорара, и да због тога прећуткују оно што примећују, а сигурно примећују у каквом нам је катастрофалном стању и држава и друштво", каже Првановић.

"Крајње време да се академици и колеге одваже да кажу шта мисле"

На питање да ли је због свог иступања у јавности изложен притисцима, он каже да му нико није претио, нити га је уцењивао - "не фали ми ни длака с главе".

"Мислим да би тако прошле и моје колеге које би се придружиле акцији спасавања Србије. Она је пред потпуним сломом, и што се тиче унутрашњег уређења и међународног положаја. Крајње је време да се колеге одваже и кажу шта мисле, пре свега академици, онда универзитет, па сви остали", сматра Првановић.

Он је подсетио да конкурс за члана УО РТС траје 15 дана од дана објављивања у Службеном гласнику (22. септембар), и да је конкурс расписан за шест нових чланова УО РТС и шест чланова УО РТВ.

Рекао је да колико зна чланови РЕМ-а нису обавезни да позову кандидате на разговор, "али ја бих то волео, доста тога бих имао да им кажем". Навео је и да зна да има још неколико кандидата, али да не зна који су.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси