Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уметник Ај Вејвеј у тишини протестовао у Лондону за ослобађање Асанжа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2020.

Аутор: Бета-АФП Извор: Данас

Уметник Ај Вејвеј у тишини протестовао у Лондону за ослобађање Асанжа

Кинески уметник и дисидент Ај Вејвеј данас је мирно протестовао у Лондону захтевајући ослободање оснивача Викиликса Џулијана Асанжа (Julian Assange) испред суда који ове недеље разматра захтев за његово изручење у САД.

Ај Вејвеј је једно време стајао мирно са руком на устима, а у једном тренутку је показао мајицу розе боје на којој он и Асанж показују средњи прст са натписом „Ослободите Асанжа“.

„Пустите га да буде слободна особа“, рекао је уметник новинарима и додао да Асанж којег је неколико пута посетио, представља „суштинску вредност за коју се људи боре, а то је слобода штампе“.

Оснивач Викиликса је 11. априла 2019. избачен из амбасаде Еквадора у Лондону у коју се склонио 2012. године и британска полиција га је одмах ухапсила.

САД су затражиле изручење Асанжа који се суочава са укупно 18 тачака америчке оптужнице, а уколико буде осуђен за шпијунажу и издају објављивањем тајних државних докумената, прети му вишедеценијска казна затвора.

Кинески уметник који је сам 2011. године био 81 дан у притвору због критика на рачун кинеских власти, рекао је да је одлучио да протестује у тишини јер не жели да понавља оно што су сви већ рекли.

Британско правосуђе треба да одлучи о евентуалном изручењу Асанжа у САД, а суд је већ наговестио да ће коначна одлука бити донета после америчких председничких избора заказаних за 3. новембар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси