Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И са новим директором, РТС-у остају стари проблеми
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2020.

Аутор: Александра Поповић Извор: Данас

Осим Бујошевића, кандидати за које се "врши притисак" на Управни одбор су и Оливера Јовићевић и Милош Рајковић, сазнаје Данас

И са новим директором, РТС-у остају стари проблеми

Радио-телевизија Србије поново ће покушати да изабере новог директора међу пет пријављених кандидата, а увелико се спекулише да највеће шансе да поново седне у ову фотељу има Драган Бујошевић.

Кандидати који, осим Бујошевића, имају значајну подршку и за које се „врши притисак“ на Управни одбор, како сазнајемо, су и Оливера Јовићевић и Милош Рајковић.

Од 12 пристиглих пријава за функцију директора РТС, које је пре неколико дана размотрио Управни одбор, закључено је да пет кандидата испуњава све услове док су остале пријаве одбачене.

Проглашени кандидати за директора РТС су – Владимир Паликућа, дугогодишњи новинар РТС, Драган Бујошевић, досадашњи директор РТС и тренутни вршилац дужности те функције, Милош Рајковић, бивши члан Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), Станислав Вељковић, генерални секретар РТС и Оливера Јовићевић, новинарка и ауторка емисије „Упитник“.

Пријаве, које нису испуниле услове конкурса су Будимира Марковића, Ђуре Мрђе, Светислава Недељковића, Владана Ракића, Милене Вучетић, Слободана Орлића, као и пријава Александра Вучића коју је, како је раније у медијима најавио, Креативни тим Покрета за преокрет доставио Управном одбору.

Управни одбор има рок од 45 дана од отварања пријава да разговара са кандидатима и донесе одлуку о именовању новог директора.

У оквиру избора новог руководства јавног сервиса отворен је конкурс и за чланове Управног одбора РТС, а један од оних који су јавно говорили о својој пријави јесте Слободан Првановић, Истраживач у Институту за физику у Београду.

Првановић је за Данас рекао да је поднео пријаву за члана УО Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) у понедељак, као што је раније и најавио.

Он додаје да за сада не зна ко су други кандидати, али да се нада да ће сви који буду изабрани сарађивати на спровођењу медијских закона.

Посебно га, каже, „радује“ могућност да се нађе у руководству РТС наспрам Драгана Бујошевића.

– Чуо сам да је већ договорено да Бујошевић буде поново изабран за директора. Мислим да би била сјајна ствар да и мене изаберу у Управни одбор па да се тамо дружимо, то би за мене била велика част, а надам се и задовољство за њега, истиче Првановић.

Одговарајући на питање о томе шта би променио у раду јавне медијске куће, Првановић набраја – практично све, од контроле финансија, транспарентности, до главног и одговорног уредника.

– Кључна ствар је поштовање сета медијских закона у сфери информативног програма, захтевао бих да се претресу финансије јер је било индиција да ту постоје различити проблеми. На то је указивао претходни кандидат за директора Васко Васовић, о томе је говорила и Мариника Тепић, све то треба проверити и покренути адекватне процедуре. Што се тиче кадрирања – неизоставно треба покренути поступак разрешења главног и одговорног уредника уколико је могуће. Програмски савет мора хитно да се распусти, и залагао бих се за јавност у раду – да новинари свих медијских кућа имају приступ седницама УО јер се ради о јавном сервису, закључује он.

Првановић додаје и да верује да међу запосленима РТС-а постоје људи који би подржали овакве промене, као и они који би могли да спроведу такве промене на месту директора, али да му није јасно зашто се нису пријавили.

– Разочаран сам што се други угледни новинари нису јавили на овај конкурс јер је евидентно да су тамо неопходне промене, и не може се чекати да то неко други уради, закључује Првановић.

Један од оних који су се јавили на конкурс за директора РТС, који је потом поништен, је и Васко Васовић, дугогодишњи сниматељ ове куће.

Васовић је једини који је отворено говорио о проблемима на РТС, указивао на лошу финансијску ситуацију, што и сада понавља, истичући да ниједан од кандидата за директора нема капацитете да промени нешто у вези тога.

– Ко год од њих да буде изабран, он ће убрзо постати стечајни управник РТС. То је извесно, РТС ће у сваком случају бити потпуно девастиран. Екстерне продукције ће ускоро преузети потпуну производњу програма, претпостављам да ће много људи добити отказе. Са овим кандидатима, не видим да ће нешто моћи да се промени. Нема смисла ни да се ја појављујем поново као кандидат пред истим Управним одбором. Ако буду промењени сви чланови УО, можда ћу се кандидовати поново, најављује Васовић. На помен могућности да Слободан Првановић буде изабран за новог члана УО, Васовић истиче да је он сам не би могао ништа да промени због начина на који је уређена процедура гласања, те да су потребне корените промене.

Нико од пет пријављених кандидата није одговорио на питање новинара Данаса о томе какав програм за вођење јавне медијске куће ће изнети пред Управни одбор, иако су нам неки од њих потврдили да су своје предлоге изложили члановима УО.

Пријава у име Александра Вучића није разматрана

Међу пријавама које су наведене у извештају Управног одбора, није се појавила она коју је у име председника државе Александра Вучића поднео Покрет за преокрет. Они су у пријави, која је изазвала доста пажње и коментара на друштвеним мрежама, навели да пријављују Вучића за директора јер има „великог искуства у уређивању РТС“.

Ковачевић: Жена никад није била на челу РТС

Избор новог директора недавно је коментарисала и уредница забавног програма РТС Оливера Ковачевић у оквиру Данасове рубрике „Ви питате“ где грађани постављају питања јавним личностима. На питање да ли ће се евентуално и она кандидовати за позицију директора РТС-а, Ковачевић је рекла: „Констатујем да у историји РТС-а жена никада није била на његовом челу. Ја мислим да ускоро долази време када би то требало да се промени“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси