Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јањић: Механизми самозаштите у полицији и даље јаки
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 10. 2020.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

УНС објавио да је издат налог тужилаштва како би се утврдио идентитет полицијских службеника који су претукли репортера Бете

Јањић: Механизми самозаштите у полицији и даље јаки

Главни уредник агенције Бета Драган Јањић охрабрен је информацијом да полиција, по налогу тужилаштва, покушава да идентификује полицијске службенике који су 8. јула ове године, током демонстрација које су се одржавале у Београду, претукли новинара ове агенције Жикицу Стевановића.

– Сваки помак који води решавању случаја и кажњавању одговорних је добар, каже Јањић. Међутим, околности под којима је дошло до трагања за одговорним службеницима, као и чињеница да се та вест појавила више од два месеца након пребијања Стевановића, буде код уредника Бете и одређени скептицизам.

– Не разумем због чега се оволико чекало да се утврди идентитет полицајаца који су напали нашег новинара. Такође, није ми јасно зашто је полиција морала да сачека налог тужилаштва да би то учинила. Ради се о изузетно важном органу власти и било би очекивано да они, користећи интерне механизме контроле, без налога неког другог органа желе да установе о којим полицијским службеницима је реч, наводи Јањић.

Имајући у виду ове околности, Јањић истиче да је скептичан да ће у догледно време бити санкционисани полицајци који су тукли новинаре.

– Из богатог искуства можемо да видимо да се полицајци ретко кажњавају у сличним ситуацијама. Механизми самозаштите у органима силе су и даље исувише јаки. Таква пракса свакако забрињава. Бојим се да без брзе реакције полиције нећемо сазнати имена починилаца, истиче Јањић.

Удружење новинара Србије јуче је објавило је да је Прво основно тужилаштво у Београду затражило од Сектора за унутрашњу контролу Министарства унутрашњих послова (МУП) да утврди идентитет полицајаца који су током протеста у Београду 8. јула, претукли репортера агенције Бета Жикицу Стевановића.

Према њиховим информацијама, тужилаштву је 14. јула достављен прелиминарни извештај Одељења за увиђајно-оперативне послове Управе криминалистичке полиције, а у августу извештај Сектора унутрашње контроле у вези са пребијањем новинара агенције Бета.

„Поводом навода ових извештаја Прво основно јавно тужилаштво је Министарству унутрашњих послова – Сектору за унутрашњу контролу упутило Захтев за прикупљање потребних обавештења ради утврђивања идентитета полицијских службеника, због постојања основане сумње да су извршили кривично дело Злостављање и мучење из члана 137, став 3, у вези става 1, Кривичног законика Републике Србије“, речено је УНС-у у тужилаштву. Из тужилаштва су навели да је поступање по њиховом захтеву у току, као и да очекују повратни извештај уз идентификацију осумњичених.

Како је претучен фоторепортер Бете

Репортер агенције Бета претучен је док је покривао друго вече демонстрација које су у првој половини јула одржаване у центру Београда. Њега су полицајци ударали пендрецима и након што им је показао новинарску легитимацију. Наставили су да га ударају и када је пао на земљу. Њему је након пребијања констатовано му је више повреда и посекотина по глави.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси