Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли ће ријалити заиста бити протеран у касне ноћне сате или ће бахати власници телевизија и даље радити како им воља?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2020.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Да ли ће ријалити заиста бити протеран у касне ноћне сате или ће бахати власници телевизија и даље радити како им воља?

Ове недеље РЕМ треба да усвоји нацрт правилника који би напокон требало да телевизијско дно у облику ријалитија протера иза 11 увече. Власник Пинка већ најављује да ће наћи начин да своје програме емитује и током дана, док из РЕМ-а поручују да то неће моћи да ради ни на кабловским каналима. Али како мисле да ће га казнити?

Претње смрћу, насиље, туче, секс… у ријалити програмима који се током целог дана могу гледати на телевизијама са националном фреквенцијом могли би ускоро да се преселе у ситне сате како би били недоступни малолетницима.

То би требало да предвиди нови правилник, на којем стручна служба Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) тренутно ради. Савет РЕМ-а ће, како сазнајемо, о њему одлучивати 21. октобра.

Пред члановима Савета РЕМ-а наћи ће се нацрт тог правилника. Уколико буде усвојен, најпре ће отићи Министарству културе и информисања на оцену законитости. Следи процес јавне расправе, који траје 15 дана, и након тога Савет доноси коначну одлуку. До тада, милиони гледалаца могу да уживају у мислима и делима пробране интелектуалне и моралне елите Србије – дан и ноћ.

А можда и дуже.

Недавне претње смрћу, туче и разне скаредности довеле су до тога да и већина чланова Савета РЕМ-а примети да ту нешто није у реду, пошто је пре само неколико месеци, у мају, предлог да се ограничи време емитовања ријалитија Савет РЕМ-а одбио већином гласова.

Сад изгледа да ипак већи део овог тела увиђа да ови програми штете развоју малолетника и критично нарушавају културне стандарде и квалитет живота.

На који ће начин РЕМ обезбедити примену овакве одлуке Савета, када се ни постојећи правилници о заштити малолетника и људских права не поштују довољно? Члан Савета Слободан Цвејић каже да правилник само детаљно разрађује чланове закона и да не може да изађе из његових оквира. Што значи да неће садржати нове санкције.

Што опет значи да може бити примењен како коме одговара.

Овај се документ доноси са закашњењем, сматра Вида Петровић Шкеро, бивша председница Врховног суда Србије. Она се нада да ће РЕМ почети да испуњава своје обавезе, али се, имајући у виду реакције телевизија које емитују ријалитије, боји да ће и нови правилник остати мртво слово на папиру.

Тек када правилник ступи на снагу, моћи ћемо да проценимо да ли се поново ради о симулацији механизма заштите права, сматра Шкеро и додаје:

„Не могу се права штитити само доношењем закона и правилника. Много је битније обезбедити њихову обавезну примену. Многи би се проблеми до сада решили да су доследно примењивани нормативни акти и да је за то постојала стварна воља РЕМ-а.“

Кремењак: Чему правилник, закон је јасан

Слободан Кремењак, адвокат и стручњак за медијско право, поставља питање оправданости доношења правилника и подсећа да је Закон о електронским медијима (ЗЕМ) јасан када је у питању заштита од сцена насиља и поштовање достојанства личности.

„Ако РЕМ цени да треба да пише правилнике, нека их пише. Али то не сме да буде изговор за селективан приступ понижавајућем поступању, насиљу и нарушавању достојанства личности, у ком год жанру или врсти програма да се појави“, сматра Кремењак.

Поставља се и питање да ли ће се правилник односити само на телевизије са националном фреквенцијом или на све комерцијалне емитере, имајући у виду изјаву Жељка Митровића, власника Пинка, листу Данас, да ће, уколико се правилник усвоји, ријалитије преселити на кабловске канале и тако наставити да их емитује током поподнева.

Јудита Поповић из Савета РЕМ-а ипак за Цензоловку каже да се Закон о електронским медијима односи на све пружаоце медијских услуга, те да ће се и будући правилник односити и на кабловске оператере.

Директна наплата казни?

Оливера Зекић, засад бивша чланица Савета РЕМ-а, прошле је године изјавила да је једини начин да се регулишу ријалити програми у Србији тај да се РЕМ-у омогући директна наплата казни и да се, у сарадњи са ОЕБС-ом, припрема такво законско решење.

Слободан Цвејић каже да је то један од начина да се емитовање ријалити програма уреди и да је та тема била предмет драфт извештаја ОЕБС-а о правној анализи положаја РЕМ-а. Нова Медијска стратегија предвиђа измену ЗЕМ-а, што ће бити прилика да се уведе овај правни инструмент.

„Проблем са погубним утицајем ријалитија на грађанску и политичку културу је толики да не треба чекати измене закона, него треба користити расположива средства да се утицај ових програма ограничи“, поручује Цвејић.

Правилници о заштити малолетника и људских права важе за све емитере, у било које време емитовања, што значи да опомене, упозорења, привремена забрана емитовања, па и одузимање дозволе емитеру важе увек и за све, под условима прецизираним правилницима или у ЗЕМ-у.

Најблаже мере за вишеструке преступнике

Ипак, претходних година РЕМ није често користио законске могућности да кажњава емитере. Поред наведених санкција, РЕМ може да покрене поступак пред прекршајним судом, а судија да одреди неку од казни предвиђених ЗЕМ-ом.

У последње две године због кршења закона у ријалитијима, сам РЕМ је изрекао две мере – упозорење и опомену Телевизији Хепи због емитовања сцена сличних порнографији, односно због сцена насиља у ријалити програму Парови.

На наше питање колико је пута и на које начине Савет РЕМ-а реаговао због кршења закона и правилника у ријалитијима од 2015. до данас, из тог регулаторног тела нам нису одговорили.

За то време, према нашим сазнањима, само једном је Савет РЕМ-а забранио емитовање ријалитија Парови на ТВ Хепи на 24 сата, и то 2015. године, због, како је наведено, емитовања садржаја који могу тешко да нашкоде физичком, менталном или моралном развоју малолетника.

Ове године је РЕМ још једном реаговао поводом претње смрћу у Задрузи.

Вида Петровић Шкеро сматра да РЕМ до сада није показао да се ради о независном телу, нити да користи сва овлашћења која би му дала обележје стварног регулатора.

„И када их је користио, увек је изрицао најблаже прописане мере, које нису довољне да обезбеде промену начина рада електронских медија да би се обезбедила заштита права свих категорија гледалаца“, каже наша саговорница.

Да је Савет РЕМ-а почео да ради свој посао, пре свега захваљујући новим члановима Јудити Поповић и Слободану Цвејићу, показује и реакција тог регулаторног тела након недавне претње смрћу у ријалити програму Задруга, због чега је РЕМ донео одлуку о покретању кривичне пријаве против једног од учесника Задруге, док ће против Телевизије Пинк, где је емитован тај програм, бити покренут поступак за изрицање мера.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси