Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћулибрк: Вучићу смета што независни медији не клече пред њим
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

На конференцији о саставу нове владе председник Србије се бавио медијима нападајући Данас и хвалећи Информер

Ћулибрк: Вучићу смета што независни медији не клече пред њим

Није јасно зашто председнику Србије и СНС сметају медији чији је тираж, како каже, 500 примерака, док се његов очито омиљени Информер продаје много боље.

Само је једно објашњење. Нервира га што и то мало професионалних медија не може да контролише и што они не клече пред њим као божанством у чије се одлуке не сме сумњати – каже за Данас главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк, одговарајући на питање због чега је председник Србије на конференцији за медије о саставу нове ваде читавих 10 минута причао о медијима, највише о Данасу, називајући нас по ко зна који пут „тајкунским медијем, мрзитељима, прогонитељима…“, а притом хвалећи Информер и његовог власника Драгана Вучићевића „кога народ хоће“.

– Информер је најтиражнија новина са 75.000 продатих примерака. Али Вучићевић је забрањен на РТС-у, иако га народ хоће. Не сме нико да га позове јер би се нашао на стубу срама код „лажне елите“ – рекао је Вучић прексиноћ на конференцији за новинаре, одговарајући на питање новинарке Пинка Гордане Узелац како коментарише то што је стално на странама „опозиционих тајкунских медија“, уз помињање текста са насловнице Данаса.

Председник јој је одговорио да смо ми вођени мржњом и да прогонимо људе.

– Мени је драго уколико стигну да продају читавих 2.000 примерака. Не би продали ни тих 2.000 примерака, да нема мене на насловној страни. Ја рачунам да ће неки хонорар да ми плате некад, рекао је Вучић.

– Једном министар информисања, увек министар информисања, истакао је Ћулибрк, додајући да Александар Вучић мисли да би медији требало да некритички подржавају власт „шта год да ради“, и да раде у његовом и интересу његове странке, а не у јавном интересу.

– То је кључни проблем и на професионалним медијима је да се у таквим околностима изборе за опстанак. А до тада био би ред да РТС послуша и ову, као и све друге жеље председника и да уведе обавезно гостовање сваког дана уредника и власника Информера. Бар да председник једном буде задовољан РТС-ом. Или још боље да РТС откупи од Пинка ауторска права за Тешку реч. Кад је бал, нек је бал – закључује Ћулибрк.

На поменутој конференцији Вучић се осврнуо и на Владимира Радомировића, председника УНС-а и главног уредника портала Пиштаљка, тврдећи да је Радомировић „нормалан човек, борац против корупције“ али и жртва хајке „јер је неком новинару са неког тајкунског медија рекао за једног господина (Ивана Ивановића) да није новинар него хумориста“.

Радомировић за Данас изричито тврди да му таква врста „одбране“ од стране председника није потребна нити му је на њој „захвалан“.

– Немам зашта да му будем захвалан. Мени не треба ни похвала ни заштита од председника. Једина заштита новинарима може бити информисана јавност која подржава медије и новинаре. Оно што је Вучић рекао о мени је тачно, али понављам, та врста похвале и заштите ми не треба. Новинарској професији треба заштита читалаца и финансијска подршка, јер знамо у каквој су ситуацији независни медији – наглашава Радомировић.

Он додаје да је Вучић у сталној изборној кампањи и да му је важно да покаже да има непријатеље и на политичкој али и на медијској сцени, како би своје бирачко тело држао увек спремним за гласање.

– Добро је да одговара на питања свих медија на конференцијама, али прекјуче није био најбољи тренутак да се напада Данас на тај начин, на дан када је умро Душан Митровић, директор и оснивач листа – истиче наш саговорник.

Радомировић каже да се не слаже са Вучићевим мишљењем о раду Данаса, додајући да је портал Пиштаљка доживљавао низ увреда од високих функционера СНС.

– Називају нас џукелама, тврде да измишљамо и лажемо о њиховом раду. Подносе тужбе. То је свакако њихово право, али није добра порука да представници највеће парламентарне странке у земљи на тај начин покушавају да ућуткају медије који истражују корупцију и који извештавају о малверзацијама у којима су умешани представници власти – наглашава Радомировић.

На питање зашто Вучић сваку прилику користи да прича о медијима, директор ЦИНС-а Бранко Чечен одговорио је контрапитањем – А о чему другом да прича?

– Опозиција није у Скупштини, економске успехе нема, марионетску владу прави као Скадар на Бојани… Само га неки медији хватају у раскораку ту и тамо и онда су му једина тема. Сам је створио и тај грозни негативни дискурс емотивне жртве и корумпирао лажима сваку легитимну друштвену тему. И сад сваки пут кад се огласи, то је у најмању руку уврнуто и нема о чему другом да прича, него о тим медијима и још пар ствари. А прича буквално шта му падне на памет, само ако му пада на памет да Данас не ваља, а Вучићевић је фини господин и жртва медијске завере, јасно је да су му само апсурди остали као објашњење за било шта. То је опасно и тужно и траје већ предуго – закључује Чечен.

Бодрожић: Иза Вучића ће остати затровано друштво

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић оцењује за Данас да се Вучић уз помоћ контролисаних медија одржава на власти и шири лажну слику о златном добу Србије.

– А како су му резултати прилично лоши у сваком смислу, јер иза њега ће Србија остати презадужена држава без функционалних институција и затровано и заглупљено друштво, он сваки дисонантни глас том оркестру његових медијских кербера гази и блати не би ли продужио век трајања на власти. Укратко, погубио је конце и прави штету, која ће му се засигурно олупати о главу, али и свима нама, подржавали га или не, јер нисмо смогли воље и снаге да га на време зауставимо у разваљивању друштва и отимању државе – оцењује Бодрожић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси