Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реакција директора РТВ Врање на саопштење Друштва судија Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2020.

Аутор: Зоран Величковић

Реакција директора РТВ Врање на саопштење Друштва судија Србије

Драго ми је што је, додуше са закашњењем, ипак стигла реакција Друштва судија Србије, удружења које се, ничим изазвано, препознало и легитимисало поводом мог јавног наступа.

Жалосно је што своје саопштење нисте проследили мени и РТВ Врању, а тиче се искључиво нас, већ прве информације добијам из неких других гласила.

Овом приликом, још једном подсећам, иако сам то већ рекао у претходном јавном наступу, моје речи се не односе на све судије, а по најмање на правосудни систем, већ само на оне који су се препознали. А ако нису, помоћи ћемо им нашим даљим објавама и истраживањем.

Користим прилику да се јавно извиним свим часним, поштеним, одговорним судијама, професионалцима за које мислим да су у већини, јер се моје речи не односе на њих.

Елем, овај мој јавни наступ и сви следећи имају за циљ да укажу на врло осетљив друштвени проблем двоструких аршина, злоупотребе права и спреге последње реформе правосуђа, бивших политичара и такозваних независних медија, те ме радује кад видим ко је све пренео саопштење Друштва судија Србије. А пренели смо га и ми, иако нам га нисте послали. Но кренимо редом:

Кажете непримерене и противправне изјаве директора РТВ Врање од 15.10.2020. године у делу у коме је, незадовољан конкретном судском одлуком, на омаловажавајући начин коментарисао рад судија у Врању. Апсолутно сте у праву. И по мојим вредносним критеријумима, моја изјава је непримерена уз коришћење вокабулара који није својствен ни мени ни РТВ Врању. Због таквих речи и вокабулара поднео сам приватну кривичну тужбу, да ме заштитите од таквих писанија о мени и мом приватном предузећу дужи низ година, али уместо судске заштите добио сам пресуду која озакоњује писање ноторних лажи, увреда и клевета у медијима, на чему сам вам захвалан. Тиме сте отворили Пандорину кутију и омогућили да сви ми, а не само одабрани, можемо да се користимо тим истим средствима и стилом у медијима. Ви сте својом пресудом рекли да је то дозвољено и да није кривично дело. Па ако није, када се годинама користи против мене, власника приватног бизниса који је угрожен, а не неког ко обавља јавну функцију као и других часних и поштених грађана, што би онда поједине судије које обављају врло одговорну и осетљиву јавну функцију, биле изузетак?

Будите сигурни да својим деловањем нећу угрозити независност и самосталност судске власти, али ћу и даље о неким скандалозним пресудама појединих судија користити речи и стил писања против којих сам истински, али сте, подсећам, ви рекли да је у реду тако се изражавати. Из бројних реакција видим да је делотворно и изазива гнев кад заболи.

Из вашег саопштења не разумем следеће: Како то настављам са праксом вређања и омаловажавања судија када је то било први пут да се на такав начин обраћам јавности? Ипак сте у праву, тек ћу. Или сте можда мислили на медиј који сам тужио, који није штедео ни судије ни правосудни систем у многим ранијим објавама? Међутим, нешто се не сећам да сте и онда реаговали. Али ако је ово само закаснела реакција која се односи и на њих, онда вас подржавам. Никад није касно за исправљање личних пропуста.

Није ми јасно ни како сам то угрозио независност и самосталност судија, ако током процеса нисам ни јавно ни приватно коментарисао судски процес, док је друга страна у свом медију преносила детаље у току самог процеса? Огласио сам се тек по одлучивању у другостепеном поступку, а судску пресуду ћу тек коментарисати из свих аспеката, те се надам да ми то право нећете ускратити.

Што се тиче неповерења грађана у судску власт, она може бити само последица оваквих срамних пресуда, а хвала вам на идеји „врло радо ћемо позвати наше слушаоце и гледаоце да својим личним примерима поткрепе тренутно стање у правосуђу“.

Са великим задовољством придружујем се вашем позиву Високом савету судства да овим поводом реагује у складу са својим уставним овлашћењима у циљу обезбеђивања поштовања правног система и заштите угледа Републике Србије и независности судија и судства и у томе ће имати моју пуну подршку и свих мојих медија, али не и подршку за рад нечасних судија и озакоњење срамних, да срамније не могу бити, пресуде таквих судија.

И на крају да вас подсетим и замолим, да имате у виду и да је слобода медија и изражавања нашом правном нормом загарантована за све. Или грешим? Можда је она, ипак само привилегија одабраних и заштићених?

20.10.2020. у Врању

Зоран Величковић

Директор и главни и одговорни уредник

Радио телевизије Врање

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси