Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Александар Цвркотић Цврле: Храброст иза камере
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2020.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

Александар Цвркотић Цврле: Храброст иза камере

„Провео је четири сата са подигнутим рукама, држећи камеру, чиме нам је омогућио да пратимо сваки детаљ протеста испред Скупштине Србије. Док је репортерка Јелена Зорић у готово немогућим условима преносила најновије информације, улагао је надљудске напоре да објектив његове камере у сваком тренутку буде тамо где је важно.“

Тако су колеге са телевизије Н1 најавиле гостовање сниматеља Александра Цвркотића Цврлета, „очи“ новинарског тандема који је понео овогодишњу награду за етику и храброст „Душан Богавац“, коју додељују истоимена Фондација и Независно удружење новинара Србије (НУНС).

На једној од ретких телевизија на којима су грађани могли да виде шта се, из минута у минут, дешавало на улицама главног града током демонстрација почетком јула ове године, Зорић и Цвркотић су неколико дана заредом, под сузавцима, са линије између демонстраната и полиције, гледаоцима преносили најверодостојније утиске са протеста.

По оцени жирија, Зорић је „својим храбрим и етичким ангажманом током 2020, а нарочито за време грађанских протеста, потврдила све атрибуте часног и професионалног журнализма“, као и сниматељ Цвркотић, „као симбол свих одважних сниматеља и фотографа, који камером, без обзира на услове и прилике, бележе важне тренутке“.

„Јелена и ја смо прошли кроз различите протесте и демонстрације, што је доста битно у стицању искуства, да можете да процените ситуацију у секунди, да добијете што бољи снимак а да опет избегнете ризик. Када је протест опозиције или скуп подршке власти, посета неког званичника, знате шта да очекујете. Тог уторка нисте могли да знате, од човека до човека, како ко размишља. Ту је било људи различитих политичких уверења“, описује Цвркотић најдинамичнији од четири дана, колико је преноса уживо радио у јулском протесту, када је избегао стампедо под сузавцем.

„Александар Цвркотић није само телевизијски сниматељ, он је и уметник, зато његови кадрови верно преносе не само слику већ и атмосферу. Воли свој посао, то се осети, мислим да је зато и неустрашив. И нема шансе, какав год да је хаос око њега, да спусти камеру“, о колеги каже Јелена Зорић, која са Александром сарађује већ шест година и додаје да су „сјајан тим“, јер се она, као темпераментнија, и Цвркотић, који је „изузетно благе нарави“, одлично допуњују на терену.

Рођен је 1973. у Београду, студирао је уметничку фотографију на Академији уметности и камеру на ФДУ, али студије није завршио. Као камерман ради од 1995, најпре на РТС-у, а затим на Б92, краће у Тањугу и неколико страних телевизија, а на Н1 је од оснивања. Ожењен је и има четрнаестогодишњу ћерку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси