Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фондацији Клуни послата хронологија случаја Александра Обрадовића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2020.

Аутор: З. Радовановић Извор: Данас

Фондацији Клуни послата хронологија случаја Александра Обрадовића

Бранилац узбуњивача из Крушика Александра Обрадовића, адвокат Владимир Гајић потврдио је нашем листу да је управо послао извештај Фондацији Клуну, која је заинтересована за случај његовог клијента, о стању предмета, односно кривичне истраге која се већ дуже од годину дана против Обрадовића води у Тужилаштву за високотехнолошки криминал при Вишем јавном тужилаштву у Београду.

– Извештај је један преглед догађаја од дана када је Обрадовић ухапшен, до најновијих везаних за одлуку Тужилаштва за ВСТ криминал да сакрије 80 одсто доказа од одбране, као и о намеру тужиоца да ме пријави Адвокатској комори.

Такође, дао сам један правни одквир српског правосудног система, ради лакшег разумевања нашег процесног и материјалног права, рекао је Гајић данас за наш лист.

Александар Обрадовић је, подсећа његов бранилац, охрабрен чињеницом да је за његов случај заинтересована једна тако угледна фондација каква је Цлоонеy Фондатио фор јустице (Фондација Клуни), коју предбводи међународно позната и призната адвокатица и борац за људска права Амал Клуни, која је и суприга холовудске звезде Џорџ Клуни.

Истиче да одбрана Обрадовића ни годину и кусур дана од његовог хапшења није добила ниједан доказ противи узбуњивача из Крушика, чега нема ни у Северној Корејји”.

Подсетимо, у најкраћем, да је узбуњивач из Крушика Александар Обрадовић, 18.октобра прошле године ухапшен у кругу те ваљевске фабрике у “спектакуларној” акцији дедсетак наоружаних припафника БИЕ.

Истога дана против њега је покренута кривична истрага, због наводног одавања пословне И војне тајне.

У београдском Централном затвору провео је давдесетак дана, а из њега је пуштен, услед великог притидка јавности.

Потом је до био у кућном притвору, коју је, 20. децембра, укинут кнадлежног суда. Крајем прошле године суспендован је с посла у Крушику.

Познаваоци ове проблематике сматрају, не без основа, да је једини грех Александра Обрадовића то што је обнародовао јавну тајну да привилеговани трговци оружјем, пре свих контроверни бизнисмен Слободан Тешић и фирма ГМ, чији је предстацник био покојни Бранко Стефановић, отац министра полиције Небојше Стефановић, куповином оружја испод цене, те неуплаћивањем аванса при склапању уговора и неплаћањем робе при њеном преузиману, исисавају новац из домаће војне индустрије и преливају га у сопствене и џепове својих политичких ментора из државнох врха.

Организовани криминал

Коментаришући најаву тужиоца да ће да се жали Адвокатској комор ина њега, Гајић претпоставља да се иза тога крије жеља да тужиоц одреди ко ће да буде бранилац Александра Обрадовића”.

- Ову бесмислену и по свему стаљинистичку намеру тужиоца за ВСТ криминал, видим као још један вид притиска на одбрану Александера Обрадовића који је, наравно, и колосално бесмислен.

Тужилаштво покушава на све могуће начине да ућутка одбрану Александра Обрадовића, и то је сада њихов главни циљ. То им, наравно, неће поћи ра руком, као што им неће успети ни да прикрију организовани криминал у вези са трговином оружјем у Србији, поручује адвокат Гајић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси