Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бодрожић: Н1 је последња адреса на коју УНС треба да упути неки захтев
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2020.

Аутор: Миона Живић Извор: Н1

Бодрожић: Н1 је последња адреса на коју УНС треба да упути неки захтев

Телевизија Н1 је последња адреса на коју треба да буде упућен позив да се одупре притисцима, каже Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије. Он је, гостујући у Новом дану, рекао да на медијској сцени постоје "много већи проблеми" којима се треба бавити. Каже и да међународна заједница толерише стабилократију у Србији, јер жели да смири регион, али да је то грешка која може да одведе у анархију.

Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је да позива новинаре Н1, Нове С и Нова.рс да се "одупру притиску власника и престану да крше Кодекс новинара". УНС је саопштио да је Н1 прекршио етичка и професионална правила приликом извештавања о пресуди циришког суда по тужби Драгана Шолака против Пинка, Информера и Студија Б, као и о информацијама које је УНС објавио о том судском поступку.

"Ја сам рекао да ме чуди инсистирање колега из УНС-а на тој пресуди, она је само једна од ствари које се нама дешавају на медијској сцени. Али, с друге стране, морамо да разумемо да смо ми својеврсни ђавољи адвокати, новинари су ту да постављају негативна питања...и разумем сад ове из УНС-а који питају 'где је печат'", казао је Бодрожић.

Али, додаје - имамо већих проблема на медијској сцени.

"И много више редакција којима би требало упутити позив да се одупру притиску власника, имамо и медије за које се и не зна ко су им власници, видимо да не постоје слобода мишљења тамо... Има много разлога да се упути такав јавни позив многим редакцијама пре него Н1", изјавио је председник НУНС-а.

Како је рекао, Н1 је окупио екипу новинара који су се и раније доказали као професионалци, а довела је и неке младе људе који су показали да су и подучени и храбри, да бирају теме од јавног интереса.

"Н1 је последња адреса којој треба упутити такав захтев", оценио је.

Бодрожић каже да су јавни сервиси "рак рана наше медијске сцене", који би, додаје, требало да буду водећи у том извештавању од значаја за друштво, али то нису.

"Треба смирити ову ситуацију, нису то најбитније теме, далеко од најбитнијих... Плус што је швајцарски суд пресудио оно сто би сваки нормалан суд пресудио, да Пинк и таблоиди загађују јавни простор, да дехуманизују сваког ко се усуди да каже нешто против власти, а Шолак је ту пример жртве која је таргетирана и развлачена из дана у дан, без могућности да се брани. Мислим да ће та пресуда доћи, ко не верује у швајцарско судство, мислим да греши", казао је гост Н1.

Додаје да смо сви сведоци бруталних кампања усмерених на поједине људе, покрете, сваког ко се на критички начин обраћа јавности.

"Многе генерације новинара су одрасле на таквој појави, да се крше новинарски кодекси више стотина пута...Имаћемо посао у наредних деценија да то исправимо", нагласио је.

Подсећа да се Кодекс новинара крше баш они који добијају највише новца из буџета кроз пројектно финансирање.

"А јасно је било речено да они који крше кодекс не могу да добију новац из буџета. И то је мртво слово на папиру, видимо по нашим истраживањима, и истраживањима других, да Информер, Српски телеграф и други таблоиди добијају огромне суме новца и да нико не зарезује правилник", каже.

И додаје - битно је да оба удружења формирају заједнички кодекс и суд части.

Стабилократија није демократија

Коментаришући писање листа Данас који је један од текстова насловила са "За СНС је стабилност кад је партија држава", Бодрожић каже да стабилно друштво не подразумева демократско друштво.

"Многи диктатори су направили стабилна друштва, али су она биле дефектна унутра. У овом случају, СНС је направио 'catch all' странку и почистили политичку сцену. Ми немамо релевантну партију ни у власти ни у опозицији, јер је све дело Александра Вучића", мишљења је Бодрожић.

На питање да ли је било и раније покушаја нечег таквог, каже да јесте, али...

"Била је равнотежа моћи. Нико није могао да завлада и медијском и политичком сценом, као што је сада случај", казао је председник НУНС-а.

Како каже, Вучић је "загосподарио читавим јавним простором", и то се, додаје, види од малих средина до Београда.

"А из јавног простора је нестао дијалог, нестала су другачија мишљења, што је јако делотворно за демократију, да се идеје размењују, да се људи на одговорним функцијама надмећу у тим идејама, а да опозиција буде присутна, да постоји конкуренција, јер кад има конкуренције, друштво је боље", нагласио је Бодрожић.

Сада смо, додаје, допустили да један човек завлада, а то, каже, није добро по друштво.

Бриселу, чини се, одговара таква стабилократија.

"То су већ факти сад, они нас перципирају као недорасле за демократију, за самостално вођење политике, и то треба сваког овде да вређа. Постоји страх да на овим просторима може да се обнови неко жариште, а они то не желе, желе да преко стабилократије умире регион, а о демократији ће размишљати касније. Али, греше, јер ова стабилократија временом води у анархију, што није добро", каже Бодрожић.

С друге стране, људе умирује то што је економска ситуација колико-толико стабилна.

"А сваки поремећај изазива зебњу, и с те стране, људи гледају - нема инфлације и земља је отворена. И ко не може да трпи стални атак на здрав разум који нам се сервира с разних телевизија, такви људи могу да оду. И ми имамо велики одлив људи из земље, а кад је таква ситуација, друштво нема капацитет да изађе из кризе", објашњава Бодрожић.

Ко ће да нас лечи

И пита - да ли ће имати на крају ко да нас лечи.

"Јер и ови ентузијасти који желе да остану овде и раде, после ове озбиљне кризе где су се оголиле неке ствари, па и тај здравствени систем, који је показао да није припремљен за овако нешто, такви лекари су се мучили свих ових месеци", каже.

Н1: Неки су и кажњени

"Неки су и изгубили животе. Те после ове кризе, могуће је да ћемо имати још већи одлив. Мада, мора се признати, овај други талас смо дочекали боље", казао је гост Н1.

Додаје да су грађани, као и у већину иституција, изгубили поверење у Кризни штаб.

"Имамо проблем с Кризним штабом, а он је и даље исти, а требало је да доживи неке измене, да дођу неки други људи који виде ствари боље, овај је изгубио поверење... И то је само финале урушавања свих институција. Враћам се на оног једног човека који одлучује о свему. Поверење у институције је било пољуљано, а сад је потпуно срушено и то ће бити велики задатак да се једног дана поново дође до неке тачке да људи верују у институције", закључио је Бодрожић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси